Pelosi stigla na Tajvan, SAD i Kina podigli borbene avione

Pelosi je na Tajvan došla u posjetu koja je izazvala žestoke kineske osude i upozorenja, dok su se istovremeno četiri američka ratna broda, uključujući nosač aviona, pozicionirala u vodama istočno od otoka u sklopu “rutinskog” raspoređivanja. Osam mlaznih lovaca F-15 poletjelo je u utorak iz američke vazdušne baze Kadena, koja se nalazi u japanskoj oblasti Okinava, uoči očekivanog dolaska Pelosi na Tajvan

Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog kongresa Nancy Pelosi doputovala je na Tajvan, javila je američka agencija AP.

“Posjeta naše delegacije iz Kongresa pokazatelj je nedvosmislene američke podrške demokratiji Tajvana”, poručila je Pelosi na Twitteru.

Ona je navela da će se u razgovorima sa liderima Tajvana “ponoviti podrška američkim partnerima i promovisati zajednički interes, uključujući napredak slobodnog i otvorenog regiona Indo-Pacifik”.

“Naša posjeta nije prva, i ranije su delegacije Kongresa dolazile u Taipei. Ovo ni na koji način nije kontradiktorno sa politikom SAD-a, koja se vodi Zakonom odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine”, napisala je Pelosi.

OSAM AVIONA POLETJELO IZ JAPANA

Pelosi je na Tajvan došla u posjetu koja je izazvala žestoke kineske osude i upozorenja, dok su se istovremeno četiri američka ratna broda, uključujući nosač aviona, pozicionirala u vodama istočno od otoka u sklopu “rutinskog” raspoređivanja.

Osam mlaznih lovaca F-15 poletjelo je u utorak iz američke vazdušne baze Kadena, koja se nalazi u japanskoj oblasti Okinava, uoči očekivanog dolaska Pelosi na Tajvan.

Pored toga, još pet avio-tankera poletjelo je iz baze i krenulo na jug zajedno sa borbenim mlaznjacima, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

Nosač USS Ronald Reagan prošao je Južno kinesko more i trenutno se nalazi u Filipinskom moru, istočno od Tajvana i Filipina i južno od Japana, potvrdio je Reutersu u utorak zvaničnik američke mornarice.

USS Reagan, inače stacioniran u Japanu, kreće se zajedno s raketnom krstaricom USS Antietam i razaračem USS Higgins.

“Iako su u stanju odgovoriti na bilo koji slučaj, ovo su normalna, rutinska raspoređivanja”, rekao je anonimno jedan zvaničnik, dodavši da ne može komentarisati tačne lokacije, prenijela je Hina.

Zvaničnik američke mornarice rekao je da je amfibijski jurišni brod USS Tripoli takođe u tom području u sklopu raspoređivanja, koje je započelo početkom maja, iz matične luke San Diego.

TAJVANSKI AVIONI U PRIPRAVNOSTI

Reutersovi izvori upućeni u to pitanje, tvrde da se SAD neće prestrašiti kineskim “zveckanjem oružja” tokom posjete.

U utorak ujutro bilježi se aktivna prisutnost kineskih vojnih aviona i brodova, u blizini centralne linije moreuza, prenijela je Al Jazeera.

Borbeni avioni ratnog vazduhoplovstva Narodnooslobodilačke armije poletjeli su večeras po lokalnom vremenu u smjeru Tajvana, javlja kineska Centralna televizija.

Avioni tipa Su-35 prelazili su Tajvanski moreuz u vrijeme kada je sletio američki avion za koji se pretpostavljalo da prevozi Pelosi.

U pripravnosti su i tajvanski avioni. Tajvansko ministarstvo odbrane “pojačalo” je svoju razinu borbene pripravnosti od utorka ujutro do četvrtka u podne, izvijestila je službena tajvanska novinska agencija CNA pozivajući se na neimenovane izvore.

U jugoistočnom kineskom gradu Xiamenu, koji se nalazi nasuprot Tajvana, stanovnici su primijetili oklopna vozila u pokretu i objavili fotografije na internetu. Reuters ih nije još verifikovao.

Kineske društvene mreže vrvjele su od zebnje zbog potencijalnog sukoba i domoljubnog žara zbog mogućnosti ujedinjenja s Tajvanom.

Neki regionalni vojni analitičari kažu da pojačano raspoređivanje snaga u vrijeme napetosti povećava rizik od sukoba, čak i ako ga nijedna strana ne želi.

Foto: Nancy Pelosi (Printscreen)

Idi na VRH

error: Content is protected !!