Bajden: Ubijen vođa Al Kaide Ajman al Zavahiri u Avganistanu (VIDEO)

Ajman Zavahiri, ljekar i hirurg egipatske nacionalnosti, smatra se odgovornim za pomaganje u koordinaciji terorističkih napada 11. septembra 2001. u kojima su oteta četiri civilna aviona koji su srušena u kule bliznakinje Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, Pentagon u blizini Vašingtona, dok je jedan pao u polje u Pensilvaniji – pošto su putnici osujetili otmičare u njihovoj namjeri. U napadima je stradalo skoro 3.000 ljudi

Vođa Al Kaide Ajman al Zavahiri ubijen je u Avganistanu, objavio je predsjednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden u vanrednom obraćanju u ponedjeljak uveče.

Bajden, koji je u izolaciji zbog zaraze kornavirusom, rekao je da je vazdušni napad izveden u subotu u prijestonici Avganistana – Kabulu po njegovom naređenju.

“Pravda je zadovoljena. Avganistan nikada neće biti utočište za teroriste”, poručio je američki predsjednik u obraćanju.

“Operacija je bila uspješna i nije bilo civilnih žrtava. Obavještajna zajednica locirala je Zavahirija ranije tokom godine “, dodao je američki predsjednik.

Zabihulah Mudžahid, portparol talibanskih vlasti u Avganistanu potvrdio je ranije da se napad dogodio u, kako je naveo, rezidencijalnom području Kabula, prenosi Glas Amerike.

“Obavještajne i bezbjednosne agencije Islamskog Emirata istražile su incidnet i utvdrdile da su napad izveli američki dronovi”, objavio je Mudžahid na društvenoj mreži Twitter.

Oštro ga je osudio – nazvavši ga kršenjem, kako se izrazio, kršenjem međunarodnih principa.

Ajman Zavahiri, ljekar i hirurg egipatske nacionalnosti, smatra se odgovornim za pomaganje u koordinaciji terorističkih napada 11. septembra 2001. u kojima su oteta četiri civilna aviona koji su srušena u kule bliznakinje Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, Pentagon u blizini Vašingtona, dok je jedan pao u polje u Pensilvaniji – pošto su putnici osujetili otmičare u njihovoj namjeri. U napadima je stradalo skoro 3.000 ljudi.

Vjeruje se da je Zavahiri sa drugim visokim članovima Al Kaide oktobra 2000. planirao brod američke Mornarice “USS Cole” u Jemenu. Tada je ubijeno sedamnaest američkih mornara i povrijeđeno njih više od trideset, navodi se na sajtu Nagrade za pravdu (Rewards for justice) Službe za diplomatsku bezbjednost američkog Stejt departmenta.

On je u Sjedinjenim Državama optužen za učešće u bombaškim napadima na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji avgusta 1998. u kojima su poginule 224 osobe i ranjeno više od 5.000 ljudi.

Bin Laden i Zavahiri uspjeli su da izbjegnu zarobljavanje kada su koalicione snage predvođene SAD srušile avganistansku talibansku vladu krajem 2001. nakon napada na Sjedinjene Države 11. septembra.

Prema procjenama stručnjaka radi se o najvećem udarcu za tu militantnu terorističku grupu od kada je, 2011. godine, ubijen njen osnivač Osama bin Laden u Pakistanu.

Foto: Ajman al Zavahiri (Printscreen)

Idi na VRH

error: Content is protected !!