Učiteljica godinama u Tuzima primala platu, a živi u Njujorku: Optužuju direktora škole za zloupotrebu službenog položaja

”Učiteljica je prije više od pet godina napustila radno mjesto, živi u SAD, u Njujorku gdje se udala i gdje živi sa porodicom i ima višemilionski porodični biznis”, tvrde učitelji i učiteljice u dopisu ministru Miomiru Vojinoviću od 22. juna ove godine

Grupa nezaposlenih učitelja i učiteljica optužila je direktora osnovne škole “Mahmut Lekić” u Tuzima Luiđa Dedvukaja da već godinama isplaćuje zarade zaposlenoj koja za sve to vrijeme živi na drugom kontinentu.

Oni su u dopisu Ministarstvu prosvjete, a u koji su “Vijesti” imale uvid, optužili direktora Dedvukaja za zloupotrebu službenog položaja, tvrdeći da već pet godina krije radno mjesto učiteljice A.G.G. koja se preslila u Ameriku.

Da je A.G.G. godinama na drugom kontinentu, potvrđuju i fotografije nje i njene poreodice sa društvenih mreža.

A.G.G. je dobila otkaz, ali iz Ministarstva u odogovoru “Vijestima” nisu mogli da preciziraju kada se to dogodilo.

”Učiteljica je prije više od pet godina napustila radno mjesto, živi u SAD, u Njujorku gdje se udala i gdje živi sa porodicom i ima višemilionski porodični biznis”, tvrde učitelji i učiteljice u dopisu ministru Miomiru Vojinoviću od 22. juna ove godine.

Dedvukaj juče nije odgovarao na pozive i sms “Vijesti”, dok su iz Ministarstva prosvjete “Vijestima” odgovorili da su po dobijanju dopisa ispitali slučaj, ali i da pravnu odgovornost utvrđuju nadležni organi.

”Ministarstvo prosvjete je po dobijanju informacije da postoji navodna zloupotreba službenog položaja direktora OŠ ‘Mahmut Lekić’ u Tuzima, u skladu sa svojim nadležnostima, ispitalo slučaj. S tim u vezi, razmotrili smo navode obje strane, tražili izjašnjenje od škole i dobili tražene informacije”, piše u odgovoru.

Iz Ministarstva su kazali da je nastavnica razredne nastave A.G. bila zaposlena na neodređeno vrijeme u OŠ “Mahmut Lekić” u Tuzima više od 14 godina i da joj je prestao radni odnos otkazom ugovora o radu od strane poslodavca.

Međutim, nejasno je da li je A.G. radni odnos prestao nakon obraćanja njenih kolega Ministarstvu, jer iz tog resora nijesu precizirali kada je dobila otkaz.

”Napominjemo da je u ovom konkretnom slučaju, i u ostalim slučajevima slične prirode koji se tiču radnih prava zaposlenih, poslodavac škola, a pravnu osnovanost navoda o zloupotrebi službenog položaja utvrđuju nadležni organi”, istakli su iz ovog resora.

Nezaposleni učitelji i učiteljice u dopisu nadležnom resoru saopštili su da je direktor, iako je učiteljica A.G. napustila radno mjesto, drži na platnom spisku, što za njih predstavlja neregularnost i krivično djelo. Oni su zamolili Vojinovića da “stane na put ovakvim dešavanjima i preduzme konkretne mjere protiv direktora, zbog zloupotrebe službenog položaja”.

Dedvukaj je za direktora osnovne škole u Tuzima imenovan u januaru 2020. godine, nakon što je njegov prethodnik Redžep Đokaj podnio ostavku na tu funkciju.

Prema pisanju medija, Prosvjetna inspekcija je ranije utvrdila da je Đokaj suprotno Zakonu o opštem obrazovanju zaposlio profesora fizičkog vaspitanja koji nema položen stručni ispit i licence za rad u obrazovno-vaspitnoj ustanovi. Takođe, prosvjetna inspekcija je podnijela tada i prijavu protiv Đokaja zbog verbalnog napada na inspektora jer je navodno spriječio da se obavi inspekcijski nadzor u toj ustanovi.

Zbog tih dešavanja u OŠ “Mahmut Lekić” upućena je inicijativa tadašnjem premijeru i ministru da razriješe Đokaja.

”Vijesti” su i prije pet godina pisale o inspekcijskom nadzoru u toj školi, po prijavi nastavnice kojoj i pored referenci navodno nije omogućeno da radi u OŠ “Mahmut Lekić”, za račun zaposlenih sa manje referenci. Prosvjetna inspekcija tada je konstatovala da je i tadašnji direktor Nikola Dukaj postupao “suprotno Pravilniku o sistematizaciji, te Opštem zakonu o obrazovanju”.

Idi na VRH
error: Content is protected !!