U bostonskoj bolnici tijelo prerano rođene bebe bacili u smeće, nikad nije pronađeno: “Mislili su da je prljavi veš”

Medicinska sestra koja je odnijela Everleighino tijelo u mrtvačnicu nije nazvala bolnicu da bi se provela interna istraga, a policija je takođe izvijestila da im bolnica nije dala potpuni video-zapis onoga što se dogodilo u trenutku kad je bebino tijelo odvezeno u mrtvačnicu ili kad su shvatili da je beba nestala

Par iz Bostona (SAD), Alana Ross i Daniel McCarthy, podnijeli su prošle sedmice tužbu zbog strašnog incidenta koji se dogodio u bolnici Brigham and Women’s Hospital u avgustu 2020. godine. Oni, naime, tvrde da je osoblje te bolnice, inače najprestižnije u gradu, greškom bacilo tijelo njihove prerano rođene bebe u smeće misleći da se radi o zaprljanom vešu.

“Ne želimo da iko drugi prođe kroz nešto slično. Želimo da bolnica preuzme odgovornost. Želimo da to poprave”, rekao je 37-godišnji Ross za New York Times, a prenosi Insider.

Djevojčica Everleigh Victoria McCarthy rođena je 25. jula 2020, tri mjeseca prije vremena, i razvila je masivno krvarenje u mozgu. Ljekari su 6. avgusta roditeljima rekli da beba neće preživjeti i skinuli su je sa respiratora.

Ross i McCarthy već su bili pozvali pogrebno poduzeće i počeli da planiraju misu zadušnicu za ćerkicu, ali kad su pokušali da dobiju tijelo, iz bolnice su im rekli da ga “ne mogu pronaći”.

Roditelji su sve prijavili policiji 11. avgusta 2020, a istraga je pokazala da je Everleighino tijelo vjerovatno iz mrtvačnice izbačeno s prljavom posteljinom četiri dana prije. Bostonska policija je saopštila da je bebino tijelo “vjerovatno grešno smatrano prljavim vešom”.

U tužbi roditelja se kaže da je radnik bolnice stavio Everleighino tjelešce na sto koji nije bio predviđen “za prevoz posmrtnih ostataka dojenčadi u mrtvačnicu”.

“Kad sam čula šta se dogodilo, osjećala sam se kao da mi je ćerka opet umrla” rekla je majka Alana.

Bebino tijelo nije pronađeno iako su ga istražitelji tražili svugdje, čak i među medicinskim ostacima koji su bili prekriveni krvlju i ljudskim otpadom.

Medicinska sestra koja je odnijela Everleighino tijelo u mrtvačnicu nije nazvala bolnicu da bi se provela interna istraga, a policija je takođe izvijestila da im bolnica nije dala potpuni video-zapis onoga što se dogodilo u trenutku kad je bebino tijelo odvezeno u mrtvačnicu ili kad su shvatili da je beba nestala.

“Prihvatiti činjenicu da će ona umrijeti bila je jedna stvar, ali nisam mogao zamisliti da ću morati da prihvatim činjenicu da ću svako veče ići u krevet ne znajući gdje je moja ćerka”, izjavio je otac, prenosi “Jutarnji list”.

Porodica nije tužila bolnicu za neki određeni novčani iznos, a dr Sunil Eappen, glavni medicinski službenik bolnice Brigham and Women’s Hospital, rekao je da su ponudili svoje “najdublje saosjećanje i najiskrenije izvinjenje roditeljima zbog njihovog gubitka i teških okolnosti”.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!