Facebook sprema veliki redizajn: Jedna promjena će olakšati korišćenje

Drugi prioritet kompanije je ponovno spajanje Facebook i Messengera u jednu aplikaciju na mobilnim uređajima. Sa gornje desne strane nalaziće se samo ikonica za poruke koja korisnika vodi u poruke bez napuštanja aplikacije. Cilj je pojednostaviti korisnicima komunikaciju i ispraviti pogrešnu odluku o razdvajanju aplikacija donetu prije skoro deceniju

U internom dokumentu do kog je došao The Verge, Tom Elison, Metin izvršni direktor zadužen za Facebook iznio je dva ključna prioriteta kompanije.

Prvi je da mreža preporučuje korisnicima više objava koje dolaze sa različitih strana, a ne samo sa profila i stranica koje prate. Preporuke će uključivati i „Reels“ kratke video snimke, a sam sistem podsećati na „For you“ sekciju na Tiktoku. Ideja je prebaciti cio sistem početne stranice na takozvani „Discovery Engine“ koji bi trebalo da preporučuje novi sadržaj svaki put kada korisnik uđe u aplikaciju.

Facebook je bio pionir tehnologije koja uči navike korisnika i preporučuje objave sa profila i stranica na koje korisnik zapravo reaguje.

Tiktok je otišao korak dalje i počeo da preporučuje i objave sa naloga koje korisnici ne prate, što se kasnije pokazalo kao izuzetno uspješan model. Na ovaj način korisnici sve vrijeme pronalaze novi sadržaj, a mreža zahvaljujući tome još bolje procjenjuje šta se korisnicima dopada. TikTok je ovim potezom ujedno izjednačio teren za autore i influensere, pružajući im mogućnost da sa malo pratilaca preko noći postanu viralni.

Kada redizajn bude gotov, početna stranica će na vrhu biti mješavina storija i reelsa, praćena mešavinom objava prijatelja i objava koje preporučuje novi „Discovery Engine“.

Drugi prioritet kompanije je ponovno spajanje Facebook i Messengera u jednu aplikaciju na mobilnim uređajima. Sa gornje desne strane nalaziće se samo ikonica za poruke koja korisnika vodi u poruke bez napuštanja aplikacije. Cilj je pojednostaviti korisnicima komunikaciju i ispraviti pogrešnu odluku o razdvajanju aplikacija donetu prije skoro deceniju.

Tom Elison je izjavio za Verge da je kompanija “sporo uvidjela konkurentsku prijetnju Tiktoka“ i dodao “da je postalo sasvim jasno da su kratki video snimci najpopularniji format na društvenim mrežama, kao i da ljudi žele da se povezuju preko sadržaja”.

Neki zaposleni smatraju da će fokusiranje na video sadržaj uz Ai preporuke narušiti svrhu Facebooka, koja bi trebalo da bude povezivanje sa porodicom i prijateljima. Ipak, Elison jasno ističe koliko su novi prioriteti važni za kompaniju koja očajnički pokušava da sustigne TikTok, prenosi Nova.rs.

O uspjehu modela najmlađe društvene mreže najbolje govore brojke. Korisnici provode 78% više vremena na TikToku nego na Facebooku, a sama aplikacija ima 20 odsto više preuzimanja u odnosu na konkurenciju. Prema podacima Statista, čak 53 odsto korisnika u SAD su stariji od 30 godina, što znači da aplikacija odavno nije rezervisana samo za tinejdžere, kako se dugo mislilo.

Foto: Printescreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!