Nove sankcije SAD: Na spisku ruske jahte, oligarsi, čelista blizak Putinu, Zaharova…

Sekretarijat za ekonomiju takođe je na svoj spisak dodao 71 enitet u Rusiji i Bjelorusiji, što bi ruskoj vojsci trebalo da ograniči pristup tehnologiji. Kompanije koje se nađu na tom spisku suočavaju se sa oštrim restrikcijama kada je riječ o uvozu u Rusiju američkih, ali i stranih sirovina, tehnologije i softvera, ako su proizvedeni uz pomoć američke opreme, tehnologije ili softvera

Administracija predsjednika Džoa Bajdena u četvrtak je uvela nove sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a na spisku je nekoliko jahta koje se dovode u vezu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, jedan od najbogatijih Rusa i čelista za kojeg se navodi da je posrednik za ruskog lidera, prenosi agencija Rojters.

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje su od početka invazije 24. februara uvele sankcije bez presedana Moskvi, uključujući i protiv centralne banke i vodećih finansijskih institucija.

Bajden je u govoru o stanju nacije, u martu u Kongresu, rekao da će Amerika zaplijeniti jahte, luksuzne stanove i privatne avione bogatih Rusa povezanih sa Putinom.

Američki Sekretarijat za finansije identifikovao je dvije jahte – Grejsful, koja plovi pod ruskom zastavom, i Olimpiju, sa zastavom Kajmanskih ostrva – kao imovinu povezanu sa Putinom. Ruski predsjednik, koji je sankcionisan dan nakon početka invazije na Ukrajinu, je više puta plovio na tim jahtama, uključujući i prošle godine sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u Crnom moru, navodi se iz sekretarijata.

Takođe su identifikovane još dvije jahte za koje se navodi da ih je Putin koristio i koje su u vlasništvu jedne sankcionisane ruske kompanije, piše Glas Amerike.

Američke vlasti kaznile su i firmu “Imperijal jahts”, sa sjedištem u Monaku, koja vlasnicima superjahti, među kojima su i ruski oligarsi, omogućava da iznajme svoje brodove kada ih ne koriste, kao i aviokompaniju za koju se navodi da je umiješana u plan da se vlasništvo nad letilicama prebacuje na ofšor kompanije da bi se izbjegle sankcije.

Bajdenova administracija takođe je dodala Sergeja Roldugina, čelistu i dirigenta već pod sankcijama Evropske unije zbog veza sa Putinom, na spisak sankcionisanih pojedinaca zato što je “dio sistema koji upravlja Putinovim ofšor bogatstvom”. Rolduginu će biti zamrznuta imovina u SAD, a Amerikancima zabranjeno da posluju s njim.

Putin je 2016. godine branio Roldugina nakon što mu se ime pojavilo u “Panamskim papirima”, demantujući optužbe da je bilo koruptivnih radnji u povezanosti njegovog prijatelja sa ofšor kompanijama.

Stejt department je uveo sankcije i protiv pet ruskih oligarha i pripadnika ruske elite, među kojima je i Aleksej Mordašov, jedan od najbogatijih Rusa.

Mordašov je sankcionisan zajedno sa članovima svoje porodice i kompanijama među kojima je i Severstal, koji je jedan od vodećih proizvođača čelika, i rudnik zlata Nord Gold. Na spisku je i portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

“Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok traže odgovornost predsjednika Putina i onih koji omogućavaju rusku agresiju”, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju.

Sekretarijat za ekonomiju takođe je na svoj spisak dodao 71 enitet u Rusiji i Bjelorusiji, što bi ruskoj vojsci trebalo da ograniči pristup tehnologiji. Kompanije koje se nađu na tom spisku suočavaju se sa oštrim restrikcijama kada je riječ o uvozu u Rusiju američkih, ali i stranih sirovina, tehnologije i softvera, ako su proizvedeni uz pomoć američke opreme, tehnologije ili softvera.

Foto: Američki Sekretarijat za finansije (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!