Lavrov brani “denacifikaciju” Ukrajine: “Pa šta ako je Zelenski Jevrej? Čak je i Hitler imao jevrejsku krv”

Šef izraelskog muzeja Holokausta Yad Vashem, Dani Dayan, osudio je Lavrovljeve izjave koje su uslijedile iste sedmice kada Izrael obilježava Holokaust, nazvavši njegove riječi “lažnim, opasnim i vrijednim svake osude”. Yad Vashem i druge grupe koje predstavljaju preživjele iz nacističkih logora ranije su osudile rusku tvrdnju da Ukrajinu treba “denacifikovati” jer se “ne temelji na činjenicama i iskrivljuje i banalizuje Holokaust”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u nedjelju da činjenica da je ukrajinski predsjednik Jedvrej ne protivrječi tvrdnjama Moskve da je pokrenula invaziju kako bi “denacifikovala” zemlju, tvrdeći da je čak i Hitler “imao jevrejsku krv”.

U intervjuu za italijanski informativni kanal Zona Bianca, Lavrov je upitan kako je ruski predsjednik Vladimir Putin mogao tvrditi da pokušava “denacifikovati” Ukrajinu kada je Volodimir Zelenski, demokratski izabrani predsjednik zemlje, Jevrej.

Volodimir Zelenski (Foto: Printscreen)

“Pa šta ako je Zelenski Jevrej? Ta činjenica ne negira nacističke elemente u Ukrajini. Vjerujem da je i Hitler imao jevrejsku krv”, rekao je Lavrov i dodao da su “neki od najgorih antisemita Jevreji”.

Inače, uporne teorije zavjere da je nacistički vođa Adolf Hitler imao jevrejsko porijeklo koje je možda motiviaalo njegov antisemitizam i ubistvo šest miliona Jevreja istoričari su u više navrata razotkrili, piše Times of Israel.

Najavljujući invaziju, Putin je rekao da će “specijalnom vojnom operacijom” tražiti “denacifikaciju” svog suverenog susjeda. Ruski mediji u više su navrata pokušavali prikazati Ukrajinu kao povezanu s nacizmom, bez dokaza koji bi potkrijepili takve optužbe.

Šef izraelskog muzeja Holokausta Yad Vashem, Dani Dayan, osudio je Lavrovljeve izjave koje su uslijedile iste sedmice kada Izrael obilježava Holokaust, nazvavši njegove riječi “lažnim, opasnim i vrijednim svake osude”.

Yad Vashem i druge grupe koje predstavljaju preživjele iz nacističkih logora ranije su osudile rusku tvrdnju da Ukrajinu treba “denacifikovati” jer se “ne temelji na činjenicama i iskrivljuje i banalizuje Holokaust”.

Lavrov je u intervjuu takođe optužio SAD za torpedovanje mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva i optužio zapadne medije za iskrivljeno izvještavanje o ratu.

Ali, piše “Jutarnji list”, ruski šef diplomatije takođe je poručio je da Zelenski još ima moć da okonča rat ako “prestane da izdaje zapovisti svojim nacističkim snagama koje graniče s kriminalom”.

Lavrovljevi komentari uslijedili su nakon što se Zelenski sastao s predsjednicom američkog Kongresa Nancy Pelosi u Kijevu i nazvao sastanak snažnim signalom podrške u teškim trenucima.

Foto: Sergej Lavrov (Printscreen)

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!