Održan okrugli sto „Značaj i refleksije umjetničkog stvaralaštva pripadnika crnogorske iseljeničke zajednice u R. Srbiji za Crnu Goru, kao zemlju njihovog porijekla“

“Ova konferencija bila je u funkciji prenošenja stečenih znanja i iskustava, kulturne razmjene i vizije, zajedničkog djelovanja istaknutih predstavnika naših iseljenika u R. Srbiji i kolega iz Crne Gore, uz institucionalnu podršku Uprave kojom se grade mostovi saradnje i razumijevanja, što dugoročno donosi buduće uspješne projekte”, saopšteno je iz Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima

Okrugli sto na temu „Značaj i refleksije umjetničkog stvaralaštva pripadnika crnogorske iseljeničke zajednice u R. Srbiji za Crnu Goru, kao zemlju njihovog porijekla“, u organizaciji Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, održan je u hotelu “Hilton” u Podgorici.

Cilj događaja je promocija kulturnog, umjetničkog i intelektualnog potencijala, kao i podsticanje novih aktivnosti naših stvaralaca u R. Srbiji, kao i u ostalim zemljama gdje žive i stvaraju naši iseljenici.

“Ova konferencija bila je u funkciji prenošenja stečenih znanja i iskustava, kulturne razmjene i vizije, zajedničkog djelovanja istaknutih predstavnika naših iseljenika u R. Srbiji i kolega iz Crne Gore, uz institucionalnu podršku Uprave kojom se grade mostovi saradnje i razumijevanja, što dugoročno donosi buduće uspješne projekte”, saopšteno je iz Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima.

V.d. pomoćnika direktora Arben Jakupi, istakao je značaj organizovanja ovakvih događaja koji na poseban način povezuju našu dijasporu sa matičnom državom.

“Tema kulture i umjetnosti, kao najljepši izrazi ljudske duše, svojom kreativnošću vezivala je duše naroda za domovinu i kao takve kultura i umjetnost ima za svaki narod neprocjenjivu vrijednost. Kao što je velemajstor slikarstva, Pikaso, svojoj domovini preko remek djela ‘Guernica’ promijenio tok istorije i izvukao ih iz tema koje su ih uporno vodile u nazadovanje i okrenuo ih ka prosperitetu, tako i mi želimo da kod naših umjetnika probudimo inspiraciju za remek djelo ‘Guernica’, a koje bi se kod nas zvalo Crna Gora. Crna Gora koja nije ni crna, ni bijela, a ni jednobojna, već Crna Gora sa svim svojim bojama i različitostima, upakovana tako da je najljepše mjesto za život na kugli zemaljskoj. Postizanje tog cilja neće biti jednostavno, ali zajedničkim naporima svih subjekata, kako u Crnoj Gori, tako i u dijaspori, uz dobru namjeru svih nas, ispravne korake i veliki rad i zalaganje, doći ćemo do tog ishoda“, rekao je Jakupi.

Drugi blok okruglog stola bio je posvećen promociji knjige novinara i književnika Vuka Martinovića, „Ključevi dobra i zla“.

Na okruglom stolu su učestvovali umjetnici, istoričari, naučnici, stručnjaci i stvaraoci iz različitih oblasti iz Srbije, porijeklom iz Crne Gore, koji su zajedno sa kolegama iz Crne Gore na ovom događaju, kako je saopšteno, osvijetlili stvaralaštvo umjetnika, pripadnika crnogorske iseljeničke zajednice u Srbiji tokom XX I XXI vijeka. Na okruglom stolu razmijenjena su mišljenja, znanja i iskustva, kao i vizije zajedničkog djelovanja i jačanja saradnje između naših pripadnika dijaspore u R. Srbiji i kolega iz Crne Gore.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!