Dijaspora u prošlosti i sadašnjosti (120): Dijaspora Crne Gore – pregled po zemljama (Skandinavske zemlje)

Prvo udruženje crnogorskih iseljenika sa sjedištem u Štokholmu pod nazivom Crnogorsko udruženje „Sloga“ formirano je 25.4.2019. godine. Predsjednik udruženja je Veselin Mijač, uspješan biznismen, vlasnik švedske kompanije Savana Holding, koji je za potrebe udruženja obezbijedio i prostorije za rad i okupljanja

Kraljevina Danska

U Kraljevini Danskoj djeluje jedno udruženje: Kulturni i biznis centar Montenegro.

Uprava ima slabe veze sa našim iseljeništvom u ovoj zemlji, a iskustvo pređašnjeg Centra za iseljenike bilo je slično. Ovo, naravno, ne znači da u ovoj zemlji nema iseljenika porijeklom iz Crne Gore, štoviše, u rijetkim kontaktima sa ljudima iz ove zemlje procjene se kreću na par hiljada, što nije mala brojka u odnosu na veličinu zemlje. Najveći broj iseljenika, nastanjen na teritoriji Danske, vodi porijeklo uglavnom iz Berana. Članovi Kulturnog i biznis centraMontenegro, mahom su Beranaci, a predsjednik udruženja je Zoran Rajović.

Kraljevina Švedska

Prvo udruženje crnogorskih iseljenika sa sjedištem u Štokholmu pod nazivom Crnogorsko udruženje „Sloga“ formirano je 25.4.2019. godine. Predsjednik udruženja je Veselin Mijač, uspješan biznismen, vlasnik švedske kompanije Savana Holding, koji je za potrebe udruženja obezbijedio i prostorije za rad i okupljanja. Po procjeni naših ljudi, u ovoj zemlji živi više hiljada ljudi porijeklom iz Crne Gore.

Kraljevina Norveška

Norveško-crnogorsko udruženje prijatelja formirano je 19.6.2014. godine u gradu Kristiansand i ima za cilj da jača kulturne i socijalne veze između Norveške i Crne Gore. Ovo je jedino udruženje koje okuplja naše ljude u Norveškoj, ali i brojne njihove prijatelje Norvežane koji imaju želju i priliku da pomognu Crnoj Gori. Udruženje je izuzetno aktivno u organizovanju humanitarnih akcija i pomoći Crnoj Gori, ali i promociji Crne Gore u Norveškoj.

Foto: Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović na osnivačkoj sjednici Udruženja „Sloga“ u Švedskoj, jun 2019.

Idi na VRH
error: Content is protected !!