New York Times povlači dopisnike iz Rusije nakon duže od vijeka

“Veoma tužan dan za istoriju NYT u Moskvi. Izvlačenje svih njenih dopisnika iz zemlje. Tamo smo imali novinare neprekidno od 1921. godine, sa jednim ili dva kratka prekida zbog problema sa vizom. Ni Staljin, ni Hladni rat, ništa nas nije istjeralo”, napisao je na Twitteru Neil MekFarkvhar, bivši šef moskovskog biroa NYT

New York Times (NYT) povukao je sve svoje dopisnike iz Rusije, što je prvi put za više od jednog vijeka da list neće imati novinare na terenu.

“Veoma tužan dan za istoriju NYT u Moskvi. Izvlačenje svih njenih dopisnika iz zemlje. Tamo smo imali novinare neprekidno od 1921. godine, sa jednim ili dva kratka prekida zbog problema sa vizom. Ni Staljin, ni Hladni rat, ništa nas nije istjeralo”, napisao je na Twitteru Neil MekFarkvhar, bivši šef moskovskog biroa NYT.

List je u utorak objavio svoje formalno povlačenje iz Rusije, pozivajući se na novi zakon koji nastoji da kriminalizuje novinare koji izvještavaju o invaziji Moskve u Ukrajinu tako što zabranjuje svako spominjanje “rata”.

“Novi zakon Rusije nastoji da kriminalizuje nezavisno, tačno izvještavanje o ratu protiv Ukrajine. Radi bezbjednosti našeg uredništva koje radi u regionu, za sada ih selimo iz zemlje”, rekla je portparolka New York Timesa Daniele Roades Ha, prenosi “Avaz”.

Idi na VRH

error: Content is protected !!