Nema vozila i oružja korišćenog u napadu na Gusinjane Kenana i Ismeta Sujkovića i Mirzu Kastrata

U naredbi za sprovođenje istrage Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), a koja je citirana u odluci Vrhovnog suda, navodi se da je Đukić postao član kriminalne organizacije koju je, sa zada nepoznatim osobama, osnovao njegov sugrađanin Marko Zekić (30) a čiji je cilj bio da počine više ubistava, kao i krivična djela – iznuda, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i šverc droge

Još nije pronađeno vozilo, niti vatreno oružje koje je korišćeno prilikom pokušaja ubistva Kenana Sujkovića, Ismeta Sujkovića i Mirze Kastrata u Beranama, što je jedan od razloga da se produži pritvor osumnjičenom Miomiru Đukiću (32).

To se navodi u rješenju Vrhovnog suda od 16. februara, a kojim je na bar još tri mjeseca taj tridesetdvogodišnjak ostavljen iza rešetaka, pišu “Vijesti”.

”Pri čemu postoji osnovana sumnja da je upravo okrivljeni Đ. (Đukić) upravljao predmetnim vozilom pri izvršenju krivičnog djela u B. (Beranama), da je potrebno pribaviti i druge tragove u vezi sa izvršenjem krivičnih djela, te sprovesti brojne dokaze, a što ukazuje da bi izlaskom na slobodu okrivljeni mogao uticati na tok istrage putem uništenja ili sakrivanja dokaza i tragova o izvršenom krivičnom djelu”, obrazlažu sidije Vrhovnog suda.

Foto: Ilustracija (Fokuspress.com)

U naredbi za sprovođenje istrage Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), a koja je citirana u odluci Vrhovnog suda, navodi se da je Đukić postao član kriminalne organizacije koju je, sa zada nepoznatim osobama, osnovao njegov sugrađanin Marko Zekić (30) a čiji je cilj bio da počine više ubistava, kao i krivična djela – iznuda, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i šverc droge.

Zekić je osumnjičen je da je 18. novembra pokušao da ubije Kenana i Ismeta Sujkovića, kao i Mirzu Kastrata, dok je Đukić tada uhapšen zbog sumnje za saučesništvo.

”Njegova uloga je bila da izvršava naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, te da učestvuje u prikupljanju podataka o kretanju lica koja treba lišiti života i njihovom dostavljanju drugim pripadnicima kriminalne organizacije, praćenju i javljanju kretanja tih lica, kao i da zajedno sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije vrši krivična djela teško ubistvo i ubistvo”, navodi se u citiranim spisima SDT-a.

LIKVIDACIJA NA VERUŠI

Navodi se da iz spisa SDT-a proizlazi i osnovana sumnja da je okrivljeni Đukić saizvršilac u izvršenju krivičnog djela – teško ubistvo, odnosno da je učestvovao u likvidaciji Nemanje Prelevića i Danila Pekovića.

Njih dvojica ubijeni su na Veruši 18. oktobra 2020. godine.

Osim njega, za učešće u tom zločinu osumnjičeni su i Nenad Milačić, Vasilije Đukić, Dragan Biletić, Mirčeta Mihajlović, Goran Milašinović, Marko Zekić, Branislav Ivanović i Dragan Tarić.

Osnovana sumnja za o učešću Đukića, piše, prije svega utvrđuje se iz podataka dostavljenih od strane EUROPOL-a, a u vezi sa komunikacijama koje su obavljane putem zaštićenih mobilnih telefona i aplikacije Sky ECC.

”Tako, cjelokupna komunikacija od početka avgusta 2020. do kraja te godine obiluje porukama između okrivljenih u vezi sa pripremama i preduzetim radnjama na realizaciji ubistva, a iz razmijenjenih poruka se vidi da su okrivljeni preduzimali radnje na praćenju kretanja oštećenog Prelevića i o traženju najbolje lokacije i vremena da se izvrši krivično djelo”, piše u spisima predmeta.

ISTRAGA NIJE ZAVRŠENA IZ OBJEKTIVNIH RAZLOGA

U dosadašnjem toku trajanja pritvora okrivljenom Đukiću, istraga nije mogla biti završena iz objektivnih razloga, navode sudije.

”Ovo zbog toga što je evidentno da je u toku trajanja tog pritvora donijeta naredba za sprovođenje istrage Specijalnog državnog tužilaštva od 24.12. 2021. godine, kojom je praktično započet krivični postupak zbog teških krivičnih djela, a sasvim je izvjesno da se od dana donošenja naredbe do sada nijesu mogle sprovesti dokazne radnje koje su neophodne da bi se rasvijetlili veoma kompleksni krivično-pravni događaji u mjeri potrebnoj da se donese odluka da li će doći do optuženja ili do obustave krivičnog postupka”, objašnjava se u dokumentu.

Glavna fotografija: Uprava policije 

Idi na VRH
error: Content is protected !!