Glas Amerike: Njujork ukida obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru

Guvernerka je saopštila i da se u većini javnih zatvorenih prostora neće tražiti potvrda o vakcinaciji. Međutim, gradonačelnik Njujorka Erik Adams saopštio je da će u tom gradu za sada i dalje biti potrebno da se pokaže dokaz o imunizaciji u restoranima, teretanama, bioskopima i drugim zatvorenim prostorima.

Guvernerka Njujork Keti Hokal najavila je u sredu da će u toj američkoj državi biti ukinuto obavezno nošenje maski u većini javnih zatvorenih prostora, ali da će uredba o maskama za sada ostati na snazi u školama.

Uredba o obaveznom nošenju maski u prostorima kao što su prodavnice i kancelarije, bilo je na snazi od 10. decembra kada je ogroman broj stanovnika Njujorka bio zaražen omikron varijantom koronavirusa. Međutim, trebalo bi da prestane da važi u četvrtak.

Guvernerka je saopštila i da se u većini javnih zatvorenih prostora neće tražiti potvrda o vakcinaciji. Međutim, gradonačelnik Njujorka Erik Adams saopštio je da će u tom gradu za sada i dalje biti potrebno da se pokaže dokaz o imunizaciji u restoranima, teretanama, bioskopima i drugim zatvorenim prostorima.

Hokal je rekla da je stopa zaraze pala na nivo koji omogućava bezbedno ublažavanje kovid mera.

“Imajući u vidu pad broja slučajeva i hospitalizacija, osećamo se dovoljno bezbedno da to ukinemo od sutra. Borba nije gotova. Ne predajemo se. Ovo nije razoružavanje, ali su trendovi veoma pozitivni”, naglasila je Hokal.

Međutim, maske će i dalje biti obavezne na pojedinim mestima, kao što su zdravstveni objekti, neka skloništa i javni saobraćaj. Privatne kompanije moći će da same utvrđuju pravila o nošenju maski za zaposlene i klijente.

Hokal je rekla da će država Njujork odlučiti da li i dalje da zahteva nošenje maski u školama prve nedelje marta, po povratku velikog broja učenika posle planiranog zimskog raspusta krajem februara.

Istovremeno, u školskom sistemu američke države Masačusets odluka o obaveznom nošenju maski učenika i nastavnog osoblja prestaće da važi 28. februara, izjavio je guverner Čarli Bejker.

Tom najavom Masačusets se pridružio sve većem broju lokalnih američkih zvaničnika koji planiraju ublažavanje mera za sprečavanje širenja kovida 19.

Bejker, član republikanske stranke, poručio je da je u aktuelnom trenutku na raspolaganju mnogo više sredstava za borbu protiv pandemije – nego što je to bilo na njenom početku.

Malo je verovatno da će se deca ozbiljnije razboleti od kovida 19”, napomenuo je Bejker – podsetivši da je država Masačusets drugrangirana po stopi vakcinacije dece u Sjedinjenim Državama.

Bejker je rekao ukazao da će školske instutucije u Masačusetsu i dalje raspolagati nadležnošću proglašavanja mere obaveznog nošenja maski, dok će sektor obrazovanja objavljivati smernice za pojedinačne situacije.

Studenti koji budu želeli da nastave sa nošenjem maski moći će to da čine”, rekao je Bejker dodavši da je vreme da se deci, kako je precizirao, da osećaj normalnosti.

Kovid, kao i brojne respiratorne bolesti biće sa nama u doglednoj budućnosti”, zaključio je Bejker.

Zvaničnici nekoliko država koje predvode demokrate – Nju Džersi, Kalifornija, Konektikat, Delaver i Oregon – objavili su da će ukinuti obavezno nošenje maski u školama i drugim javnim ustanovama tokom narednih nedelja.

Kao razloge za to nadležni su navodili smirivanje talasa infekcija i hospitalizacija od omikorn soja kovida 19 koji je u Sjedinjenim Državam počeo da se širi tokom praznične sezone krajem 2021.

Međutim, direktorka američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Valenski izjavila je u utorak da još nije trenutak za ukidanje obaveze nošenja maski u školama ina drugim javnim mestima – imajući u vidu da je broj slučajeva obolelih od kovida širom zemlje I dalje znatan.

Izvor: Glas Amerike 

Foto: Fokuspress.com

Idi na VRH
error: Content is protected !!