Priča o pjesmi Parnog Valjka: Jesen u meni

Aki je u pjesmi pjevao da će, pored svega, ipak najljepšu numeru otpjevati upravo toj djevojci, dok nikad nije otkriveno da li je pjesma zapravo posvećena nekoj osobi, ali je sigurno da se mnogi i te kako pronalaze u ovim čuvenim stihovima. Prelijepa pjesma, nježne melodije, pjesma za sva vremena i sve generacije. Mnogo sjete i lutajućih misli kroz ovaj tekst prolazi i nekako je uvijek prva asocijacija na tu jesen sumorno vrijeme, kao i raspoloženje

Opet se ponavlja ista priča. Estrada je ostala siromšnija za jedno istaknuto ime, ali je estradno nebo bogatije za najblistaviju zvijezdu. Aki Rahimovski nas je napustio i status živuće legende zamijenio onom vječnom.

Nabrajati, pjesme, albume, koncerte, turneje, nagrade i priznanja koja su Akija i njegov Parni valjak učinili legendarnim bilo bi iluzorno, jer se toliko toga ima za nabrojati, pa ni puko biflanje nema smisla. Dovoljno je reći da je Parni valjak bio jedan od najuspješnijih i najpopularnijih bendova one i onakve ex-yu pop-rok scene, da bi se stekao uvid u njegovu grandioznost.

Pjesma koja je u najvećoj mjeri omogućila zvjezdani status i Rahimovskom i Valjku bez ikakve sumnje je “Jesen u meni” ili “Čempresi”, kako se još popularno naziva.

Radi se o, za Valjak toliko tipičnoj baladi, ali ne elegičnoj, tugaljivoj, već energičnoj, dinamičnoj, ekspresivnoj. Pjesma je objavljena davne 1987. godine na njihovom albumu “Anđeli se dosađuju”, a vrlo brzo se izdvojila sa istog kao još jedan veliki hit grupe. Legendarna balada se i dalje, poslije nekoliko decenija, sluša i pjeva sa istim žarom.

Kroz pjesmu je utkano mnogo sjete, a grupa je željela da ovom numerom pošalje jasnu poruku – koliko su ljudi nepotpuni bez ljubavi. Pjesma govori o činjenici da je u usamljenom čovjeku uvijek jesen, metaforično oslikavajući koliko mu je u srcu pusto i prazno, dok je, za razliku od djevojke za kojom pati, kod nje proljeće.

Aki je u pjesmi pjevao da će, pored svega, ipak najljepšu numeru otpjevati upravo toj djevojci, dok nikad nije otkriveno da li je pjesma zapravo posvećena nekoj osobi, ali je sigurno da se mnogi i te kako pronalaze u ovim čuvenim stihovima. Prelijepa pjesma, nježne melodije, pjesma za sva vremena i sve generacije. Mnogo sjete i lutajućih misli kroz ovaj tekst prolazi i nekako je uvijek prva asocijacija na tu jesen sumorno vrijeme, kao i raspoloženje.

Ova pjesma, kao i mnoge pjesme u izvedbi ovih momaka, jeste pjesma koja putuje kroz vrijeme i postaje vječna. Sreća vrhunskih umjetnika je ta što kroz svoja djela žive neuporedivo duže od svog biološkog života. Rahimovski je jedan od onih kojima je to uspjelo. Znali smo to i dok je bio živ…

Piše: Ozren T.

Izvor: Express.ba

Foto: Facebook

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!