Glas Amerike: Eskobar i Lajčak u Srbiji početkom februara

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD zadužen za Evroaziju, Gabrijel Eskobar, posetiće Srbiju od 2. do 4. februara.

U Beogradu će se sastati sa političkim zvaničnicima kako bi razgovarali o sledećim koracima u dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, koji se održava uz posredovanje EU i podršku SAD.

Specijalni predstavnik Lajčak će se takođe sastati sa predstavnicima civilnog društva i biznis sektora u Srbiji, kao i sa predstavnicima međunarodne zajednice, prenosi Fonet.

Kako nezvanično saznaje Glas Amerike, američki diplomata će se u Beogradu sastati i sa pojedinim predstavnicima opozicije.

Glavna tema posete, dijalog Srbije i Kosova je u višemesečnom zastoju. Formalno ga vodi EU, ali su i američki predstavnici sve češće prisutni.

U nedavnom intervjuu za Glas Amerike, Eskobar je na pitanje da li će se SAD više angažovati u dijalogu, odgovorio da SAD dijalog podržavaju od početka.

“Bićemo mnogo aktivniji dok podstičemo dvije strane da pristanu na sastanke, da se saglase da primijene sporazume koji su već postignuti, i da aktivno napreduju u rešavanju nekih od otvorenih pitanja, uključujući nestale osobe, energiju i druge ključne teme”, rekao je američki diplomata za Glas Amerike.

Inače, Gabrijel Eskobar je na mesto u Stejt departmentu došao iz Beograda, gde je bio zamenik aktuelnog ambasadora SAD, a prethodno je imao višedeceijsku karijeru na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Glas Amerike

Idi na VRH
error: Content is protected !!