Murići traže zaštitu od države, policiju optužuju da nijesu učinili ništa da spasu jedan mladi život

Tvrde da od maja 2020. godine prijavljuju da ih komšije Ramovići ugrožavaju, ali da je, uprkos tome, ta familija razoružana tek nakon što je dvadesetdevetogodišnji Murić ubijen je 21. decembra 2021. godine ispred Osnovnog suda u Rožajama

Porodica ubijenog Rožajca Semira Murića saopštila je da je, nakon svih njihovih prijava, u vodu pala nada da će ih nadležni iz tamošnje policije zaštiti, zbog čega traže da to učini “vrh države”.

Tvrde da od maja 2020. godine prijavljuju da ih komšije Ramovići ugrožavaju, ali da je, uprkos tome, ta familija razoružana tek nakon što je dvadesetdevetogodišnji Murić ubijen je 21. decembra 2021. godine ispred Osnovnog suda u Rožajama.

Edmir Ramović (Foto: Privatna arhiva/Facebook)

Zbog tog ubistva uhapšen je njegov deset godina mlađi komšija Edmir Ramović, sa kojim se sudio od decembra 2020. godine. U pucnjavi je ranjen i policajac Refik Dedeić.

U pismima poslatim redakciji Vijesti, članovi porodice pokojnog Semira napisali su da strahuju od ubistva ostalih članova te familije, zbog čega su i pozvali potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da im pomognu.

Ujedno, oštro su kritikovali rad lokalne policije, a naročito tamošnjeg načelnika, navodeći da su im uzalud prijavljivali komšije Ramoviće.

Od Abazovića i Sekulovića traže da im pomognu, u njihovim teškim trenucima.

”I pošalju zaštitu sa vrha države… Da se uključe u rasvjetljavanje ubistva našeg najmilijeg i spriječe opasnost od pripremanja ponovnog organizovanog ubistava članova naše porodice”.

Vijestima su dostavili i izjavu Abaza Murića, koji je 21. decembra trebao da svjedoči u postupku između Ramovića i njegovih rođaka.

U tom zapisniku, koji je sačinila policija, piše da ga do tog dana, 27. decembra, niko nije saslušao, iako je odmah nakon ubistva otišao da prijavi Ramoviće koji su mu, kako tvrdi, pred policajcima prijetili i udarali ga nakon Semirove likvidacije.

Osnovni sud u Rožajama (Foto: sudovi.me)

 Među dokumentima koje su dostavili redakciji je i pismo poslato tužilaštvu, u kom su objasnili da njihova porodica nema nikakvih imovinskih sporova sa Ramovićima, ali su ih komšije okom protekle godine zagorčavale i ugrožavale živote.

Navodno, problemi su počeli kada je jedan od Ramovića – S. R. imenovan na mjesto rejonskog lugara: “Iako je pod krivičnim postupkom i na izdržavanju kaznenih odredbi”.

”Od tog momenta počinju prijetnje, nastaju svađe i ugrožavanje čitave naše porodice. Doveo je u opasnost život cijelih naših porodica. Ljudi smo koji važe za primjer mjesta, opštine, i ako nismo pomogli mještanima i komšijama, nismo im ni odmagali”, napisali su Murići.

Tvrde da su svađe počele zbog netrpeljivosti, mržnje, zavisti i ljubomore, a ne neriješenih imovinskih sporova – jer ih, ponavljaju, nema.

U pismu tužiocu napisali su da su Ramovići 13. maja 2020. godine, nedaleko od imanja Murića, napali jednog od njih – Anesa Murića, brata od strica sada ubijenog Semira.

Tvrde da je lugar tada prijetio oružjem, ali je tragedija spriječena njihovom reakcijom.

”Od tada se uključuje cijela porodica Ramović protiv nas. Istog momenta obavještavamo radnika Ministarstva unutrašnjih poslova i šaljemo mu fotografije. Dobijamo odgovor da ne može time da se bavi. Bili smo im prepušteni na milost i nemilost, pored naše policije”, tvrdi porodica Murić.

Tvrde i da je jedan od Ramovića – E. R. napao i teško povrijedio dvojicu Murića, ali da su i tada uzalud pisali načelniku Odjeljenja bezbjednosti Rožaje.

”Vatreno oružje zbog kog smo prijavljivali porodicu Ramović nije oduzeto do 21. decembra kada su nam oni oduzeli jedan mladi život… Tog dana imali smo zakazano suđenje u Osnovnom sudu u Rožajama, odazvali smo se uredno na poziv…ali ni posle svih napada, vrijeđanja, nanošenja teških tjelesnih povreda, nismo mogli ni pomisliti da se sprema masakr i organizovano ubistvo članova naše porodice”, napisali su, optužujući petoricu Ramovića za organizaciju tog zločina.

Imena petorice Ramovića napisana su u pismu koje je dostavljeno i Vijestima.

”Neposredno pred ulazak sačekali su nas ispred suda i započeli svađu”, napisali su, tvrdeći da je supruga jednog od Ramovića u torbici nosila pištolj i ispred zgrade naoružala Edmira Ramovića.

Optužuju komšije i da su, nakon ubistva, vikali na sada uhapšenog Ramovića da je trebao da ubije dvojicu, što je, kako tvrde, čuo i policajac.

Glavna fotografija: Semir Murić (Privatna arhiva/Facebook)

Idi na VRH
error: Content is protected !!