Bosanci i Amerikanci porijeklom iz BiH pisali Bajdenu: Zaustaviti otcjepljenje Republike Srpske

“Naše pismo naglašava potrebu da predsjednik Bajden spriječi ponavljanje međunarodne agresije i genocida u BiH. S obzirom da Republika Srpska preduzima korake za formiranje sopstvenog pravosuđa i vojske, situacija nikada nije bila ozbiljnija”, upozorio je Petigru u izjavi za Federalnu novinsku agenciju

Radna grupa za Bosnu i Hercegovinu, koju čine državljani Bosne i Hercegovine (BiH) i Amerikanci porijeklom iz BiH, uputila je pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefu Bajdenu da “odlučno odgovori na prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH”.

U pismu se navodi da je od ključnog značaja da se “nacionalisti iz reda bosanskih Srba i bosanskih Hrvata spriječe u destabilizaciji Bosne i Hercegovine putem prijetnji otcjepljenjem ili daljim produbljivanjem etničkih podjela, razvojem događaja koji bi u konačnici omogućio ostvarenje ciljeva genocida i međunarodne agresije iz 90-ih godina”.

Dejvid Petigru (Foto: Printscreen)

Potpisnici pisma napomenuli su da je važno podržati visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji je “vrhovni tumač i zaštitnik sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

˝Još značajnije je, međutim, da se svaki takav potez Republike Srpske ka otcjepljenju ili autonomiji ne smije shvatiti kao ništa manje nego ostvarenje njenih genocidnih osnivačkih ciljeva˝, smatraju u Radnoj grupi za BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pismo je u ime Radne grupe potpisao Dejvid Petigru, profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut i član Upravnog odbora Studijskog programa za proučavanje genocida na Univerzitetu Yale.

“Naše pismo naglašava potrebu da predsjednik Bajden spriječi ponavljanje međunarodne agresije i genocida u BiH. S obzirom da Republika Srpska preduzima korake za formiranje sopstvenog pravosuđa i vojske, situacija nikada nije bila ozbiljnija”, upozorio je Petigru u izjavi za Federalnu novinsku agenciju (Fena).

U pismu je upozoreno i da predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović insistira na reformi Izbornog zakona kojom bi se, kako navode, omogućio izbor predstavnika njegove stranke u Predsjedništvo BiH, a time bi se “osnažile etničke podjele, dovelo do stvaranja trećeg entiteta i dalje destabilizacije BiH”.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je u petak, 10. decembra, usvojila informacije o „prenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.

Najave otcjepljenja i prenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Incko, u julu zabranio negiranje genocida, nakon čega su političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija.

Glavna fotografija: Džo Bajden (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!