Krivokapić: Raste mi broj antitijela, rad tri ministra nezadovoljavajući, ne mogu par lidera da budu bitniji od CG

“Eskobar je iskazao jasan stav da je Vlada isporučila vidljive rezultate. Ako je neko definisao tezu da se ova Vlada bavi samo crkvenim pitanjima, evo rezultata u ekonomiji. Da li je neko mogao bolje? Sigurno, ali nije imao priliku. Da smo imali bolju podršku rezultat bi bio bolji. Korupcija koju je nametnuo prethodni režim i veza politike i kriminala je dovela Crnu Goru u ovu situaciju”, rekao je Krivokapić

Ova Vlada isporučujući rezultate koji su vidljivi i jasno prepoznati ovog puta je dobila bezrezervnu podršku za nastavak svog puta, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

On je to rekao nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, na konferenciji za novinare povodom aktuelne političke situacije.

“Ono što je najznačajnije je da ova Vlada ima jasnu viziju koja je nedvosmisleno okrenuta budućnosti. Cilj je da sačuvamo naše najveće bogatstvo – ljude koji će da budućnost grade na ovom prostoru. Za to nam treba ekonomski razvoj”, rekao je Krivokapić, prenose “Vijesti”.

Podsjetio je da su ponudili tri ekonomska programa: “Evropa sad”, “Crna Gora odmah” i “Evropa ovdje” i najavio da će drugi i treći projekat biti predstavljeni narednih dana.

Premijer je rekao da sve projekte na kojima radi Vlada je više prepoznata od međunarodne zajednice nego od političkih subjekata u Crnoj Gori “koji su to izvrtali na razne načine”.

Sa Eskobarom je, kako je dodao, bilo priče i o korupciji i pohvaljen je stav iz ekspozea o nultoj toleranciji na korupciju.

“Iako je ovaj prostor bio prepoznat po korupciji i organizovanom kriminalu rezultati koje smo ostvarili ukazuju da možemo da budemo mjesto u kome nema korupcije, a da kriminal bude na nivou pristojnih država… Jedno od pitanja bilo je i kome smeta ova Vlada”, rekao je Krivokapić.

PROGRAM “EVROPA SAD” NEĆE UGROZITI FISKALNU STABILNOST DRŽAVE

Kako je kazao, program “Evropa sad” dobio je podršku sa svih međunarodnih nivoa.

On je novinarima po završetku pres konferencije kazao da je program “Evropa sad” prošao simulaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i da neće ugroziti fiskalnu stabilnost države.

Najavio je da će dug Crne Gore biti smanjen na ispod 80 odsto.

“Nema novih zaduživanja, ali ako postoji šansa da neki kredit zamijenimo sa povoljnijim to ćemo iskoristiti”.

Premijer je kazao da je sa američkim partnerina dogovoren Jadransko-jonski put, a sa EU završetak auto-puta Bar-Boljare.

“Ključni zaključci su – auto-put Podgorica – Boljare, u dogovoru sa Srbijom, biće završen vjerovatno do decembra 2027. godine. Do kraja 2024. godine ćemo zatvoriti sva poglavlja, a 2025. možemo postati sljedeća članica EU”, rekao je Krivokapić.

On je dodao da je najveći problem vladavina prava.

Kazao je da političku krizu kreiraju politički lideri i da je zaustavljen “jedan proces jer su oni odlučili da krenu drugim putem”.

“Ako neko smatra da su građani na izborima bili nejasni onda je na pogrešnom putu”.

NEĆE PODNIJETI OSTAVKU

Građani, kako kaže, daju podršku programima Vlade.

“Znam da ne postoji građanin Crne Gore koji bi glasao protiv tri naša projekta… Ako želimo da preokrenemo Crnu Goru dajte da se udružimo. Naša jedina šansa je zajedničko djelovanje. Dobra namjera je pola realizacije ovog posla. Eskobar je iskazao jasan stav da je Vlada isporučila vidljive rezultate. Ako je neko definisao tezu da se ova Vlada bavi samo crkvenim pitanjima, evo rezultata u ekonomiji. Da li je neko mogao bolje? Sigurno, ali nije imao priliku. Da smo imali bolju podršku rezultat bi bio bolji. Korupcija koju je nametnuo prethodni režim i veza politike i kriminala je dovela Crnu Goru u ovu situaciju”, rekao je Krivokapić.

Najavio je da će napraviti svu infrastrukturu da se svi poremećaji prijave, na primjer opstrukcije poslodavaca, i da se djeluje blagovremeno.

“Napravićemo savjet za uzbunjivanje koji će obavještavati o svim poremećajima kada je u pitanju sprovođenje programa Evropa sad”, rekao je Krivokapić.

Rekao je da je, što se tiče obećanja mitropolitu Amfilohiju, sve ispunio.

Na pitanje da li će podnijeti ostavku, Krivokapić je odgovorio da neće.

“Jer ova Vlada brine o građanima, ne o političarima”, rekao je Krivokapić.

“ŽALIMO ZA SVAKIM ŽIVOTOM KOJI JE IZGUBLJEN”

Govoreći o zdravstvenoj krizi, rekao je da svi u Vladi žale za svakim životom koji je izgubljen.

Nivo smrtnosti je, kako kaže, približno isti kao u Sloveniji i da nauka čak nema odgovore zašto je to tako.

Upitan da li je Eskobar imao konkretne zahtjeve kada je kadrovska politika u pitanje, premijer je odgovorio:

“Diplomate profila Eskobara ne bi sebi dozvolili da se u to miješaju. Dogovor o novoj Vladi ne zavisi od mene, već od većine. Prihvatam svaki njihov dogovor. Svaka opcija koja bi išla na nove izbore ili novu vladu je gubljenje novih šest mjeseci”.

“ZAMIJENIĆEMO BRITANIJU U EU”

Komentarišući razgovor u Beogradu, koji je novinarima prenio albanski premijer Edi Rama, Krivokapić kaže da je rekao da će Crna Gora biti nova članica i zamijeniti Veliku Britaniju.

Objašnjavajući zašto misli da će Crna Gora ući u EU 2025, rekao je da što se tiče Vlade, mogu završiti sve do decembra 2025.

Kazao je da po novoj metodologiji pregovaranja mora biti isporučen rezultat. “Crna Gora je mala i ne može ugroziti nijednu članicu i na Balkanu mora postojati svijetli primjer”, istakao je.

NEZADOVOLJAN RADOM TRI MINISTRA

Krivokapić je kazao da pripremaju analizu rada ministara i ministarstava.

Na pitanje “Vijesti” koliko ministara ne zadovoljava njegovu procjenu, kazao je – tri, ali nije želio da saopšti imena.

Na pitanje da li je sa Eskobarom razgovarao o crnim listama, rekao je da se na to pitanje ne odgovara.

Rekao je da nijesu razgovarali o manjinskoj vladi jer je i aktuelna Vlada manjinska.

“Smatram da je DPS prošlost i da ti koji bi išli na tu soluciju izabrali bi pogrešan put. Manjinsku vladu koju bi podržao DF ne bih mogao razumjeti, jer je na neki način i ekspertska vlada manjinska, osim da žele da ovu Vladu smijene bilo kakvom vladom”, kazao je Krivokapić i dodao da je bio spreman da se kroz dijalog i model koji je bio razređen dođe do dogovora o rekonstrukciji.

O REKONSTRUKCIJI

Rekao da da je u rekonstrukciji Vlade bio razrađen model 8+8+2 i kada su određeni političari shvatili kriterijume nastao je bojkot.

Krivokapić je rekao da će insistirati da Vijeće za nacionalnu bezbjednost skine veo tajnosti sa izvještaja Komisije o Cetinju.

“Tvrdim da je izvještaj Komisije o Cetinju prošao BOK i upućen Vijeću. Insistiraću da taj izvještaj ugleda svjetlo dana i neću da komentarišem. On će reći dosta”, kazao je Krivokapić odgovarajući na pitanje da li su istiniti navodi o planiranju smjene direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Kada je u pitanju spisak rekonstruisane Vlade, rekao je da je razmišljao o brojnim imenima.

“Ima interesantnih imena, ali ni sa kim nijedan razgovor na tu temu nijesam obavio”, naglasio je.

Poručio je da ne mogu dva, tri ili pet lidera biti bitniji od Crne Gore.

“BROJ ANTITIJELA RASTE”

Zakon o popisu je u proceduri i upućen je Evropskoj komisiji, kazao je premijer. “Očekujemo da za dvije, tri sedmice bude vraćen i upućen parlamentu”.

On je ponovio da kod njEskobar je iskazao jasan stav da je Vlada isporučila vidljive rezultate. Ako je neko definisao tezu da se ova Vlada bavi samo crkvenim pitanjima, evo rezultata u ekonomiji. Da li je neko mogao bolje? Sigurno, ali nije imao priliku. Da smo imali bolju podršku rezultat bi bio bolji. Korupcija koju je nametnuo prethodni režim i veza politike i kriminala je dovela Crnu Goru u ovu situaciju”, rekao je Krivokapićega “raste broj antitijela” i ne zna “otkud taj fenomen”.

“Onoga trenutka kada broj bude ispod 100 vakcinisaću se”, kazao je Krivokapić.

Naglasio je da će uvijek poslušati savjet svog ljekara.

Foto: GOV.ME

Idi na VRH
error: Content is protected !!