Državljani BiH mogu na rad u SAD

Faktori koji mogu dovesti do isključenja zemlje ili uklanjanja zemlje s popisa uključuju: prevaru, zlostavljanje, stope odbijanja, stope prekoračenja, zabrinutost zbog trgovine ljudima i druge oblike nepoštivanja odredbi i uvjeta H- 2 programa za vizu državljana te zemlje koji su suprotni interesima SAD-a

Ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS), uz konsultacije sa State Departmentom (DOS), objavilo je popis zemalja čiji državljani ispunjavaju uslove za učestvovanje u programima za vizu H-2A i H-2B u sljedećoj godini.

Za iduću godinu, ministar Domovinske sigurnosti, uz suglasnost državnog tužioca, odlučio je da doda Bosnu i Hercegovinu (na ovom popisu je iz regiona još jedino Hrvatska), Republiku Kipar, Dominikansku Republiku (trenutno samo za program H-2A), Haiti, Mauricijus i Svetu Luciju na popis zemalja koje ispunjavaju uslove za učestvovanje u programima H-2A i H-2B, javlja Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

Moldavija više nije zemlja koja ispunjava uslove za program viza H-2A jer više ne ispunjava regulatorne standarde za taj program. Međutim, moldavska prihvatljivost za program H-2A ostaje na snazi do 18. januara 2022.

DHS zadržava ovlašćenje da dodaje zemlje na popise prihvatljivih zemalja u bilo kojem trenutku i da odluči da ne preimenuje nijednu zemlju na kraju jednogodišnjeg razdoblja nakon datuma objave posljednjeg naziva zemlje u Saveznom registru, ako DHS i DOS utvrđuju da zemlja ne ispunjava uslove za nastavak imenovanja.

Faktori koji mogu dovesti do isključenja zemlje ili uklanjanja zemlje s popisa uključuju: prevaru, zlostavljanje, stope odbijanja, stope prekoračenja, zabrinutost zbog trgovine ljudima i druge oblike nepoštivanja odredbi i uvjeta H- 2 programa za vizu državljana te zemlje koji su suprotni interesima SAD-a.

Programi za vizu H-2A i H-2B omogućuju američkim poslodavcima da dovedu strane državljane u Sjedinjene Države kako bi popunili privremena poljoprivredna i nepoljoprivredna radna mjesta, pojašnjava Puljić, piše Al Jazeera.

USCIS obično odobrava H-2A i H-2B peticije samo za državljane zemalja koje je ministar domovinske sigurnosti označio kao prihvatljive za učestvovanje u programima.

Međutim, USCIS može odobriti H-2A i H-2B peticije, uključujući one koje su bile na čekanju do datuma obavijesti Federalnog registra, za državljane zemalja koje nisu na popisu od slučaja do slučaja samo ako je to potrebno odlučan da bude u interesu Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!