Rajzing Rajnke: Kada sam došla, CG je bila multikulturalna država za ponos, danas postoje podjele

Crnogorska tradicija multikulturalizma dugo je bila faktor stabilizacije na Zapadnom Balkanu kazala je ambasadorka. Međutim za nju je alarmantna erozija poštovanja različitosti, a posebno vidljiva eskalacija političke retorike.

Crna Gora ne može i ne smije da dozvoli da niti Srbija, niti Rusija, niti sjutra Kina ili neka druga država upravljaju našom zemljom, članicom NATO saveza, rekao je danas, otvarajuci 11. 2BS forum, Savo Kentera, predsjedniik Atlantskog saveza Crne Gore.

Kentera je kazao da se ovdje ne radi više samo o nama, već o čitavoj Alijansi i zaštiti njenih interesa, kao i zaštiti nacionalnih interesa svake zemlje članice NATO saveza.

Posebno je naglasio da ne smijemo dozvoliti da CG postane primjer izazvanja nestabilnosti, podjela u društvu i haosa širenjem lažnih vijesti, intenzivne dezinformacione kampanje, te generalno malignog uticaja koji se ostvaruje preko političkih partija, pojedinaca, NVO sektora i slično.

“Ono što se danas dešava Crnoj Gori, sjutra može biti obrazac po kojem bilo koja zemlja članica NATO saveza može biti predstavljena kao faktor nestabilnosti i podjela unutar NATO saveza. To nikome unutar Alijanse nije i ne može biti interes”, rekao je on.

Ukazujuči da je prethodnih godina kreiran ambijent koji je rezultirao dubokim podjelama i uz pomoć stranog faktora doveo do ovoga gdje se sada nalazimo, Kentera je naglasio da je jedini način suprotstavljanja takvom stanju –  jačanje instiutucija sistema.

“Moramo imati Vladu koja će biti sposobna da zatvori sva pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom u najskorijem roku, koja će raditi na tome da postanemo članica EU u narednih nekoliko godina, a ne da dobijamo negativne izvještaje iz EU. Trebamo Vladu koja će raditi na privlačenju stranih investitora, a ne na njihovom odlivu iz Crne Gore, Vladu koja će se brinuti o svojim građanima i boljem životnom standardu, a ne donositi ili najavljivati populističke mjere za koje i sama zna da nisu realne, Vladu koja ni u jednom momentu neće dozvoliti da u sektor bezbjednosti uđu oni kojima je neka druga zemlja bliža od CG. I što je najbitnije, moramo imati Vladu koja neće samo deklarativno podržavati članstvo Crne Gore u NATO, već aktivno doprinositi jačanju Alijanse i svih njenih članica”, istakao je Kentera.

Istovremeno, on je istakao da budućnost naše zemlje i regiona leži isključivo u našim rukama.

“Ako mi sami ne preduzmemo nešto da se odupremo svim prijetnjama zapadnim civilizacijskim vrijednostima, onda ne možemo ni očekivati da idemo naprijed, kazao je, izražavajući uvjerenje da imamo dovoljno snage, volje i mudrosti da Crnu Goru i region vratimo na pravi put”, rekao je Kentera.

Rajzing Rajnke: Zabrinuta sam zbog nivoa podjela u Crnoj Gori

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke kazala je da je zabrinuta zbog nivoa podjela u Crnoj Gori.

“Kad sam stigla u Crnu Goru, multietničnost i multikulturalizam su bili za ponos, nedavni događaji pokazali su nivo tenzija”, kazala je Rajzing Rajnke i dodala da potencijal za podjele i dalje postoji, posebno nametanjem pitanja u popisu.

Ona je to ilustrovala primjerom kada su SAD postavile upitnost potrebe da se na popisu građani izjašnjavaju o etničkoj pripadnosti, “neke političke snage su se cinično odnijele prema toma nadajući se da će to dodatno produbiti podjele između onih koji se izašnjavaju kao Srbi i Crnogorci, dodatno marginalizujući one koji baštine neke druge identitete”.

Crnogorska tradicija multikulturalizma dugo je bila faktor stabilizacije na Zapadnom Balkanu kazala je ambasadorka. Međutim za nju je alarmantna erozija poštovanja različitosti, a posebno vidljiva eskalacija političke retorike.

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala su pitanja kojima se treba baviti, smatra ona, dodajući da Crnoj Gori treba jako i nezavisno pravosuđe.

Rajzing Rajnke je istakla i da NATO ostaje onoliko snažan koliko su njene članice privržene članstvu.

“Naša dužnost kao članica je da damo svoj doprinos jačanju Alijanse bilo da to znači ispunjavanje finansijskih obaveza i slanje vojnih tupa u NATO misije koje doprinose jačanju regionalne saradnje. U tom smislu, ona je pohvlila Crnu Goru kao kredibilnog partnera Alijanse”, kaže ona.

Na kraju, ambasadorka je poručila građanima Crne Gore da ostanu vjerni viziji bezbjedne, demokratske, multietničke Crne Gore, koja je predrođeno da zauzme mjesto koje joj pripada među evropskim demokratijama kao članica EU, prenosi portal Antena M.

Idi na VRH
error: Content is protected !!