Konkurs za nagradu za filantropiju “Iskra”: Rok za prijem nominacija je 15. novembar 2021

Cilj konkursa je da prepozna i javno istakne privredna društva, pojedince, medije, institucije, nevladine organizacije i iseljenička udruženja, koji svojom materijalnom i finansijskom podrškom daju primjer drugima i postavljaju standarde kojima bi trebalo težiti kada je u pitanju ulaganje u opšte dobro i izgradnja građanskog društva. Istovremeno, cilj nagrade je da podstakne oživljavanje i razvoj vrijednosti kao što su solidarnost, humanost i filantropija

Fond za aktivno građanstvo, uz podršku Evropske komisije, Fonda braće Rokfeler i Fondacije „Ćano Koprivica“ otvara godišnji konkurs za nagradu za filantropiju.

Za pojedince, privredna društva, medije, nevladine organizacije, institucije i iseljenička udruženja, koji su na najdjelotvorniji način podržali ili organizovali neprofitne akcije za opšte dobro i izgradnju građanskog društva.

Rok za prijem nominacija je 15. novembar 2021.

Cilj konkursa je da prepozna i javno istakne privredna društva, pojedince, medije, institucije, nevladine organizacije i iseljenička udruženja, koji svojom materijalnom i finansijskom podrškom daju primjer drugima i postavljaju standarde kojima bi trebalo težiti kada je u pitanju ulaganje u opšte dobro i izgradnja građanskog društva. Istovremeno, cilj nagrade je da podstakne oživljavanje i razvoj vrijednosti kao što su solidarnost, humanost i filantropija.

Nagrada se dodjeljuje u sljedećim kategorijama:

za individualni doprinos

za doprinos dijaspore

za doprinos na nacionalnom nivou (za privredna društva)

za doprinos lokalnoj zajednici (za privredna društva)

Pored glavnih nagrada, konkurs je otvoren i za nekoliko specijalnih priznanja:

specijalno priznanje za medijski doprinos

specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru

Pravo učešća imaju privredna društva i mediji koji posluju u Crnoj Gori, pojedinci iz Crne Gore i dijaspore, udruženja iseljenika i državne institucije (zavisno od kategorije).

KO PODNOSI NOMINACIJE:

Svi zainteresovani građani/ke – pojedinci/ke, privredna društva, nevladine organizacije, mediji, institucije.

Mogućnost samokandidovanja imaju privredna društva, mediji i iseljenička udruženja (ne i pojedinci).

Za kategoriju individualni doprinos može se nominovati pojedinac iz Crne Gore ili dijaspore, koji je ličnim angažmanom (dobrotvorne aktivnosti, materijalne donacije, besplatne profesionalne usluge, volonterizam i sl), bilo na nivou lokalne zajednice ili društva, doprinio rješavanju problema i unapređenju života u zajednici.

Za kategoriju doprinos dijaspore mogu se nominovati iseljenička udruženja koja su svojim ulaganjem (materijalnim i/ili nematerijalnim) podržala razvoj lokalnih zajednica u Crnoj Gori, ili organizovala filantropske aktivnosti na nivou države.

Za kategoriju doprinos na nacionalnom novou mogu se nominovati privredna društva koja posluju u Crnoj Gori, koja imaju razvijenu strategiju korporativnog davanja, odnosno koja podržavaju projekte od opšteg interesa na nacionalnom nivou, čije su filantropske aktivnosti promišljene i usmjerene na potrebe društva. U ovu kategoriju spadaju sva davanja (materijalna i/ili nematerijalna) koja imaju dugoročan karakter (nijesu jednokratna donacija) i imaju širi društveni značaj, bilo ulaganjem u određenu ciljnu grupu, bilo ulaganjem u širu zajednicu.

Za kategoriju doprinos lokalnoj zajednici mogu se nominovati privredna društva koja posluju u Crnoj Gori, koja su svojim ulaganjem (materijalnim i/ili nematerijalnim) podržala razvoj lokalne zajednice.

Za kategoriju specijalno priznanje za medijski doprinos mogu se nominovati novinari/urednici, medijski timovi i sami mediji, koji su organizacijom filantropskih aktivnosti i/ili promocijom istih, doprinijeli razvoju i promociji solidarnosti, humanosti i filantropije u zemlji.

Za kategoriju specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru mogu se nominovati nevladine organizacije, grupe građana/ki, institucije i pojedinci koji su pokrenuli akcije od opšteg dobra, koja je podstakla uključivanje velikog broja građana/ki.

NAČIN PRIJAVE/NOMINOVANJA:

Prijavni formulari su linkovani u nazivu kategorija, a možete ih preuzeti i OVDJE : https://www.dropbox.com/sh/1d306nlgedwwyzc/AAC1GmqnJWWqP41hD2pOSH9ba?dl=0

Za više informacija možete se obratiti i osoblju fondacije, putem e-mail adresa: filantropija@faktcg.org  i fond@faktcg.org , ili telefona 020/665 600.

DODJELA NAGRADA:

“Iskra” se tradicionalno dodjeljuje u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom” na Cetinju, u decembru mjesecu. Odluka o datumu i načinu dodjele će biti donijeta naknadno, u skladu sa epidemiološkom situacijom i mjerama koje tada budu na snazi, i biće javno objavljena početkom decembra.

Foto: Fond za aktivno građanstvo

Idi na VRH
error: Content is protected !!