Protest u Tuzima: Hitno pokrenuti istragu o slučaju mlade žene, koja je policiji prijavljivala nasilje

“Tužilac nije uzeo u obzir sve što se ranije dešavalo. Da jeste, ubica ne bi pobjegao”, kazala je Raičević. Mustafa Pepić iz Pokreta za razvoj Tuzi je kazao da su protestom htjeli da pošalju poruku da porodica Bakija nije sama. Istakao je da žele da naprave pritisak na institucije da rade svoj posao

Mirni protest građana povodom ubistva 19-ogodišnje Šejla Bakija održan je ispred zgrade policije u Tuzima.

Protest su organizovali NVO Pokret za razvoj Tuzi i Centar za ženska prava.

Organizatori su u saopštenju koje su poslali ranije, zatražili hitno pokretanje istrage o slučaju mlade žene, koja je policiji prijavljivala nasilje.

Ovim protestom, kako su kazali, žele da podrže porodicu ubijene 19-ogodišnjakinje u potrazi za pravdom i da, kako su rekli, spriječe da još života bude izgubljeno usljed porodičnog nasilja i nasilja nad ženama.

“Tražimo od Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića pokretanje hitne istrage o ovom slučaju nasilja nad ženama, koje je završilo tragičnim gubitkom mladog života, uprkos činjenici da je nasilje prijavljivano policiji i pravosuđu”, piše u saopštenju.

Policija i dalje traga za Ilirom Đokajem koji je osumnjičen za ubistvo.

Direktorica Sigurne ženske kuce Ljiljana Raičević je rekla da se kroz rad već 20 godina suočavaju sa ovakvim dešavanjima makar jednom godišnje.

To će se desavati, kako je kazala, dok politika Tužilaštva ne bude drugačija.

“Tužilac nije uzeo u obzir sve što se ranije dešavalo. Da jeste, ubica ne bi pobjegao”, kazala je Raičević, prenose “Vijesti”.

Mustafa Pepić iz Pokreta za razvoj Tuzi je kazao da su protestom htjeli da pošalju poruku da porodica Bakija nije sama.

Istakao je da žele da naprave pritisak na institucije da rade svoj posao.

On je kazao da se nada da će ubica biti priveden pravdi.

Direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević je kazala da u institucijama sjede ljudi bez empatije, te da organizatori protesta hoće jasno utvrđivanje odgovornosti ko nije radio svoj posao.

“Hoćemo da znamo da žene koje nam se obrate mogu da računaju na zaštitu. U ovom trenutku izgleda da to nije tako”, kazala je Raičević.

Istakla je da niko nije procijenio rizik po život ubijene djevojke i da se izdaju nesuvisla saopštenja iz Osnovnog tužilaštva.

Ona je kazala da joj nije jasno da niko od nadležnih nije izašao sa nekom izjavom da će u najskorijem roku biti zakazana sjednica Vlade na kojoj ce biti i potpredsjednik Vlade i koordinator službi za bezbjednost, ministar unutrašnjih poslova, direktor Uprave policije, vršilac dužnosti VDT, neko iz Sudskog savjeta i Vrhovnog suda da kažu da će ovaj slučaj biti pomno analiziran i da se utvrdi da li je u njemu bilo propusta i ko je te propuste napravio”.

Protest je trajao tačno 19 minuta, koliko je ubijena Šejla Bakija imala godina.

Foto: Facebook/Moje šeher Tuzi

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!