Pres SDT i UP: “Katnića prvo planirali da ubiju u Busovniku, potom na Daljmu, Čađenovića da dignu u vazduh”

“Članovi te kriminalne grupe planirali su napad na sutkinju Biljanu Uskoković, ali i planiranja ubistva tužilaca Milivoja Katnića, Saše Čađenovića i policajaca Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokovića”, kazao je Turković na zajedničkoj konferenciji za medije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije (UP) o aktuelnim predmetima u nadležnosti SDT

Specijalni tužilac Miroslav Turković rekao je da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u saradnji sa policijom rasvijetlilo da su Stefan Đukić i Emil Tuzović formirali kriminalnu organizaciju koja je planirala više teških ubistava, napade na državne službenike, šverc droge.

“Članovi te kriminalne grupe planirali su napad na sutkinju Biljanu Uskoković, ali i planiranja ubistva tužilaca Milivoja Katnića, Saše Čađenovića i policajaca Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokovića”, kazao je Turković na zajedničkoj konferenciji za medije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije (UP) o aktuelnim predmetima u nadležnosti SDT.

Dodao je da su oni planirali i “hapšenje” i ubistvo tri građanina.

Objasnio je da su to planirali kako bi zastrašili svjedoke u postupcima koji vode se protiv članova te kriminalne grupe.

Specijalni tužilac kazao je da su članovi te kriminalne grupe pokušali da stupe u kontakt sa bivšim generalnim sekretarom Vlade Božom Milonjićem, kako bi sa pozicije koju je tada pokrivao ubrzao rasformiranje SDT.

On je pročitao i poruke koje su članovi te grupe razmjenjivali, među kojima je i “da treba stisnuti Čađenovića” jer “nije lud da se zamjera kada zna da odlazi i ostaje bez podrške”, pišu “Vijesti”.

Rekao je i da je Đukić podstrekavao članove te kriminalne grupe preko kriptovanih poruka da ubiju Katnića i Čađenovića.

“Treba ošegati i njega (Čađenovića) i glavnog specijalnog tužioca i sve policajce”, piše u jednoj od poruka.

Đukić je, kazao je Turković, poručivao i da su gotovi čim ih smijene, te da će Čađenovića ubiti i “zalivaditi”.

Upravo Đukić je, kazao je Turković, tražio da se sutkinja Uskoković “pošalje na oporavak”, odnosno, da joj slome noge i ruke.

Prikazane su fotografije iz kojih se vidi da su pratili glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića, te da su pratili i njegove javne istupe.

Prvobitno su planirali da ga ubiju u mjestu Busovnik, a potom na Daljmu, dokle bi došli iz Bera, preko brda.

“Jer su utvrdili da na tim lokacijama nema kamera”, rekao je Turković.

Kazao je i da su organizatori na Starom aerodromu pronašli stan u kom bi boravili prije i poslije ubistva Katnića.

“Specijalnog tužioca Čađenovića planirali su da dignu u vazduh eksplozivom”, rekao je Turković.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić objasnio je i da su on, specijalni tužilac Saša Čađenović i bivši pomoćnik direktora policije Zoran Lazović trebali biti ubijeni u februaru.

Katnić je rekao i da je Osnovnom državnom tužilaštvu dostavljena krivična prijava koju je premijer Zdravko Krivokapić podnio protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, jer je krivično djelo za koje je prijavljen iz njihove nadležnosti.

Od 1. oktobra 2020. godine do 2. jula 2021. godine službenici Filijale za građanska stanja i lične isprave u Budvi nezakonito su izdali sedam dozvola za nošenje oružja osobama koje su bliske jednoj kriminalnoj grupi, rekao je specijalni tužilac Saša Čađenović

Čađenović je rekao da je Kotoranin Jovan Vukotić prema do sada prikupljenim podacima osnovano sumnjiv da je organizator kriminalne grupe protiv koje je već podignuta optužnica zbog planiranja ubistva Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Tereta ga i da je krajem prošle godine podstrekavao članove te kriminalne grupe da ubiju Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana.

Čađenović je objasnio da su Jovan Vukotić i drugi organizator Janko Vukadinović podijelili uloge odnosno, da je jedan bio zadužen za nabavljanje štek stanova, oružja…a drugi da vrbuje članove, nalazi direktne izvršioce…

Rekao je i da su imali posebne grupe koje su bile zadužene za pravljenje eksploziva, obuku, nalazak štek stanova, pračenje meta…

Specijalni tužilac rekao je da su u drugom predmetu došli do dokaza da su Belivuk i Miljković ubili Damira Hodžića i Adisa Spahića.

Foto: PR centar

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!