Sastali se premijer i gradonačelnik Prijestonice, Kašćelan ponovio: Čin ustoličenja obaviti van Cetinja

Krivokapić je kazao da je država spremna da garantuje bezbjednost svim građanima Crne Gore. Premijer je ponovio da nije u nadležnosti Vlade da odlučuje gdje će i kada bilo koja vjerska organizacija, pa tako ni Mitropolija crnogorsko – primorska SPC, organizovati ustoličenje duhovnog poglavara

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić sastao se danas sa gradonačelnikom Prijestonice Aleksandrom Kašćelanom, povodom situacije prouzrokovane najavljenim ustoličenjem novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju 5. septembra.

Kako je saopšteno iz Vlade, sastanku su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, predsjednica cetinjskog parlamenta Dejana Dizdar i zamjenik gradonačelnika Prijestonice Cetinje Miloš Ražnatović.

Krivokapić je kazao da je država spremna da garantuje bezbjednost svim građanima Crne Gore. Premijer je ponovio da nije u nadležnosti Vlade da odlučuje gdje će i kada bilo koja vjerska organizacija, pa tako ni Mitropolija crnogorsko – primorska SPC, organizovati ustoličenje duhovnog poglavara, prenosi Antena M.

“Zajednička dužnost svih državnih organa i subjekata, pa i građana jeste da smanjimo tenzije i upućujemo poruke tolerancije, i da podsjećamo da su u građanskoj državi politika i crkva odvojene, da svaki čovjek ima pravo na različito mišljenje, ali ne i na nasilje”, poručio je Krivokapić.

Krivokapić je naglasio da je dužnost svih “da razumijemo jedni druge i prihvatimo pravo drugoga na različitost, ne deklarativno, već na djelu”.

“Cilj mi je da Crna Gora pokaže zrelost i širinu”, istakao je Krivokapić.

Kašćelan je rekao da je prioritet lokalne vlasti očuvanje stabilnosti, mira i bezbjednosti građana, kao ključnih preduslova za ostvarivanje svih Ustavom i zakonima garantovanih prava i sloboda.

“Jasno je da najavljeno ustoličenje nosi visok bezbjednosni rizik, da tenzije i eventualna dešavanja koja mogu proisteći kao posljedica svega toga mogu narušiti ono što svima nama treba da bude najvažnije – mir i stabilnost države, bezbjednost svih naših građana. Stoga ponavljamo stav da bi čin ustoličenja mitropolita trebalo obaviti van Cetinja”, kazao je Kašćelan.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović istakao je nemogućnost Vlade i resornog Ministarstva da donosi odluke u ime jedne vjerske organizacije.

“Ministarstvo se trudi da nađe optimalno rješenje. Ipak, suština problema kao da se ne nalazi u samom činu ustoličenja, već u konfliktu različitih politika. Bez obzira na to, uradićemo sve što je do nas da sve protekne u najboljem redu”, zaključio je Sekulović.

“Na sastanku je konstatovano da trenutna bezbjednosna situacija na Cetinju nije zadovoljavajuća, te da su svi društveni subjekti dužni da pokažu odgovoran odnos prema miru, toleranciji, dijalogu, evropskim vrijednostima i planiranom ekonomsko – privrednom progresu. Sagovornici su se saglasili da bi bilo čije odstupanje od ovih prioriteta, bilo na štetu svih građana Crne Gore”, piše u saopštenju.

Foto: GOV.ME

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!