Biontek: Treća doza potrebna nakon godinu dana

Biontekova naučnica smatra da vakcina trenutno ne mora dodatno da se prilagođava, ali da to ne znači da to neće biti potrebno u budućnosti, a generalni direktor njemačke kompanije Ugur Sahin je mišljenja da će se ona unaprjeđivati u sljedećih šest do 12 mjeseci, zbog eventualne pojave novih sojeva

Glavna naučnica u Bionteku, Ozlem Tureči, saopštila je da će biti potrebna treća doza vakcine protiv Kovida-19, ali da se ona neće dodatno prilagođavati zbog delta soja koronavirusa.

Tureči, jedna od osnivača njemačke kompanije koja s Fajzerom proizvodi vakcine protiv koronavirusa, tokom konferencije za medije saopštila je da bi treću dozu, koja se naziva pojačivač ili buster doza, trebalo davati godinu nakon prvog ciklusa vakcinacije, prenosi Politiko.

Ona je potvrdila da su studije pokazale da postoji snažna djelotvornost imunizacije sa dvije doze, ali da treća izaziva snažan neutralizujući odgovor na delta i beta soj koronavirusa i da pruža najveći mogući nivo zaštite, prenose “Vijesti”.

Biontekova naučnica smatra da vakcina trenutno ne mora dodatno da se prilagođava, ali da to ne znači da to neće biti potrebno u budućnosti, a generalni direktor njemačke kompanije Ugur Sahin je mišljenja da će se ona unaprjeđivati u sljedećih šest do 12 mjeseci, zbog eventualne pojave novih sojeva.

Evropska unija je naručila 900 miliona doza vakcina Fajzer i Biontek s mogućnošću da naruči još toliko, a u njemačkoj kompaniji su naglasili da je to najveći ugovor o nabavci u istoriji farmaceutske industrije, prenosi Tanjug.

Ugovor je sklopljen kako bi Unija imala dovoljno doza za treću vakcinaciju ako to bude potrebno, navodi Politiko.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!