Otvoreno pismo Mihaila Mandića Seidu Hadžiću: Konkurs režirana predstava, Dašić i Vujović da odbiju nagrade

Nagradu za diplomatiju ste dodijelili gospodinu Davidu Dašiću, profesionalnom diplomati bivše YU o kojemu na Internetu ne možemo naći ni jednu riječ kako je on to radio u interesu Crne Gore!? I zašto bi se takva nagrada davala nekom profesionalcu – diplomati? Da li to znači da sada treba sačekati dodjelu nagrada svim bivšim diplomatama koji su ostali da žive u nekim od zemalja u kojima su se lijepo uhljebili? Zar nije bilo pravednije naći među našim iseljenicima, koji su i članovi crnogorskih udruženja, nekoga ko će biti i reprezent Crne Gore?

Predsjednik Crnogorske etniče zajednice Australije Mihailo Mandić uputio je otvoreno pismo v.d. direktoru Uprave za dijasporu, Seidu Hadžicu povodom dodjeljivanja nagrada za 2021. godinu.

Sadržaj Mandićevog Otvorenog pisma Hadžiću prenosimo integralno:

“Kao predsjednik Crnogorske etničke zajednice Australije imam obavezu da iznesem stav o načinu dodjele nagrada pripadnicima dijaspore-iseljenicima i organizacijama dijaspore-iseljenika na konkurs kojeg je raspisala Uprava za dijasporu, a koji je uzrokovao nedopustivo grub i omalovažavajući odnos prema našem udruženju i većini iseljeničkih udruženja širom svijeta, kao i istaknutim pojedincima iz redova njihovih članova.

Bilo je ovo, od naše strane, jedna vrsta testa – da razotkrijemo uvjeravanja cjelokupnog iseljeništva u novi odnos ‘osvježene’ Uprave u jedan pošten, transparentan i objektivan pristup prema svim kandidatima.

Nijesmo se pripremali da, poput Iva Đukanovića, odbijemo nagradu u slučaju da nam bude dodijeljena, jer smo bili ubijeđeni da je to prosto nemoguće iz jednostavnog razloga – suviše smo crnogorske patriote koji javno podržavaju našu Crnogorsku crkvu, a uz to smo se sve vrijeme borili protiv anticrnogorskih medijskih izvještača koji su iz Crne Gore trovali naše iseljeništvo u Australiji mržnjom prema Crnoj Gori i Crnogorcima, a što smo dokumentivali sa više  od 70 stranica kucanog materijala!

Svjesni da su ovakva dokumenata, koja smo priložili u našoj aplikaciji, uperena direktno na našu štetu, željeli smo da damo priliku da nas razuvjerite kako i vi nijeste dio onih protiv kojih smo se borili svih ovih 25 godina. Ali kada komisijom od sedam članova predsjedava osoba koja očekuje da ga DF ustoliči za premijera ne treba nikoga da iznenadi vijest kako je odluka komisije bila jednoglasna!

Očekivali smo da nam se objasne koje su to reference koje su pobjednike, poredeći sa drugima, ‘preporučile’ da ih okitite priznanjima.

No, ne želeći da umanjujemo značaj bilo kojeg pojedinca kao i udruženja, a zbog realnog sagledavanja stvari malo smo se potrudili da pojasnimo vašu igranku kojom ste obesmislili postojanje ovih nagrada. Doduše, ni vaši prethodnici nijesu mnogo prednjačili, ali su ipak bili, makar deklarativno, na braniku očuvanja crnogorskih tradicionalnih vrijednosti.

Dakle, nagradu za očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori dodijelili ste udruženju ‘Zavičajno društvo Plava i Gusinja ‘Izvor’ Kranj’ pa sam, ne znajući ništa o njima i njihovim aktivnostima, pokušao da se upoznam, kako je to u današnjem tehnološkom vremenu uobičajeno, putem Interneta!

Potrudio sam se na razne načine da dođem do nekih opipljivijih informacija i jedino sam uspio da par skromnih objava pronađem na njihovoj FB stranici u kojima da i nema pomena o Crnoj Gori. Nikakvih informacija o njihovom načinu djelovanja, članstvu, dosadašnjem radu, bilo kakava aktivnost koja u sebi sadrži crnogorski prefiks – čak sam u jednom momentu pomislio da se radi o udruženju koje potiče iz nekog od djelova meni drage Bosne i Hercegovine, na što ukazuje i članstvo u Bošnjačkom kulturnom savezu Slovenije. Naravno da nemamo ništa protiv toga ko se sa kime druži i sa kime sarađuje, ali se pitamo u čemu se sastoji aktivnost za očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, kada pojam Crne Gore treba tražiti kao iglu u plastu sijena!?

I pored najviše volje ja u tome nijesam uspio?

Ima li neko da mu ovdje nešto nije jasno?

Nagradu za diplomatiju ste dodijelili gospodinu Davidu Dašiću, profesionalnom diplomati bivše YU o kojemu na Internetu ne možemo naći ni jednu riječ kako je on to radio u interesu Crne Gore!? I zašto bi se takva nagrada davala nekom profesionalcu – diplomati? Da li to znači da sada treba sačekati dodjelu nagrada svim bivšim diplomatama koji su ostali da žive u nekim od zemalja u kojima su se lijepo uhljebili? Zar nije bilo pravednije naći među našim iseljenicima, koji su i članovi crnogorskih udruženja, nekoga ko će biti i reprezent Crne Gore?

Jedna od takvih osoba je mogla biti i npr. Alehandra Vukasović (Alejandra Vucassovic), porijeklom Crnogorka i članica  crnogorske zajednice iz argentinske pokrajine Santa Fe koja je nedavno položila zakletvu za funkciju Senatorke u argentinskom parlamentu. Mogao je to biti i neko od iseljenika iz USA, Kanade ili Evrope koji uspješno sarađuju sa lokalnim vladinim institucijama, a koji nijesu baš tako ‘radikalni’ poput našeg udruženja kada je u pitanju odnos prema crkvenom pitanju.

Ista je stvar i sa vrhunskim sportistima? Veselin Vujović, kao istaknuti trofejni sportista Crne Gore, zaslužuje nagradu na državnom nivou i ne vidim potrebu da je ‘otima’ od nekog iseljenika amatera koji se trudi, ulažući svoje slobodno vrijeme i novac, u cilju organizovanja raznih sportskih manifestacija samo iz ljubavi prema Crnoj Gori, za razliku od Vujovića kojemu je to posao i izvor zarade?

Da li to znači da dijaspora treba da sačeka dodjelu nagrada Saviću, Vučeviću, Jovetiću, Mirotiću, Vukčeviću, Marušiću i stotinama drugih koji igraju u 46 zemalja širom svijeta (samo fudbaleri), da ne pominjemo ostale sportske grane!?

Ivo Đukanović, koji je jedan od rijetkih koji zaslužuje nagradu, zaslužio je i dodatnu nagradu velikog broja iseljenika svojom odlukom da odbije vašu nagradu i ne bude dio ovakvog pristupa prema cjelokupnoj dijaspori, udruženjima i na kraju prema perfidnoj politici kojom se obezvrjeđuju istorijske tekovine Crne Gore i Crnogoraca.

Naravno, ne želeći ničim da pomutim svečarsku atmosferu već svršene predstave i značaj ovog priznanja – ne možemo da prećutimo farsu kojom urušavate dignitet ove nagrade, a sam postupak svodite na jednu blijedo režiranu predstavu i ovom prilikom apelujemo barem na Vujovića i na Dašića da se odreknu nagrada i ne budu dio ovako režirane predstave.”

Izvor i foto: Antena M

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!