Misteriozna smrt Dženana Memića iz Sarajeva 2016. dobila obrt, petoro optuženih

Nakon višemjesečne istrage, koju je vodilo to tužilaštvo, sada su optuženi Alisa Mutap, djevojka nastradalog mladića, njen otac Zijad, bivši načelnik Odjela za bezbjednost saobraćaja sarajevske policije Hasan Dupovac, policajac iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Josip Barić i Muamer Ožegović, radnik jednog hotela u naselju Ilidža

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv pet osoba, uključujući dvojicu policajaca, koje se tereti za zločinačko udruživanje s ciljem prikrivanja dokaza o misterioznoj smrti mladića Dženana Memića iz Sarajeva, potvrdili su u srijedu iz Tužilaštva BiH.

Nakon višemjesečne istrage, koju je vodilo to tužilaštvo, sada su optuženi Alisa Mutap, djevojka nastradalog mladića, njen otac Zijad, bivši načelnik Odjela za bezbjednost saobraćaja sarajevske policije Hasan Dupovac, policajac iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Josip Barić i Muamer Ožegović, radnik jednog hotela u naselju Ilidža.

Slučaj Memić, kao i smrt mladića Davida Dragičevića u Banjaluci, iz temelja su poljuljali povjerenje u pravosuđe u BiH, a zbog toga su u dva najveća grada u BiH organizovani i masovni protesti, zbog sumnje da je u pozadini nastojanje da se prikriju počinitelji navodnih ubistava.

JEDAN OD NAJMISTERIOZNIJIH SLUČAJEVA

Dženan Memić je pod još nerasvijetljenim okolnostima smrtno stradao u februaru 2016. godine, kada je teško povrijeđen dok je šetao s tadašnjom djevojkom, a zbog težine povrede nakon sedam dana je umro u bolnici.

Tužilaštvo Sarajevske županije, koje je vodilo istragu, tvrdilo je da je riječ o saobraćajnoj nesreći i zbog toga je podignulo optužnicu protiv dvojice muškaraca koji su to navodno skrivili.

Županijski sud u Sarajevu u dva je navrata dvojicu osumnjičenih oslobodio optužbi i sada se obnovljeni postupak protiv njih po žalbi županijskog tužilaštva vodi pred Vrhovnim sudom Federacije BiH.

Članovi porodice Memić uporno tvrde da prometne nesreće nije bilo te da je Dženan ubijen, a istraga krivo vođena uz prikrivanje dokaza, pa su zbog toga podnijeli kaznenu prijavu državnom tužilaštva.

PRIKRIVANJE DOKAZA

Tužilaštvo BiH u optužnici koja je sada potvrđena tvrdi da su pet optuženih, predvođeni Zijadom Mutapom, pokušalo prikriti ili krivotvoriti dokaze te usmjeriti istragu u pogrešnom smjeru.

Svi optuženi suočiće se s optužbama za organizovani kriminal, protivzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon kaznenog djela, sprječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Ali, uprkos ovoj optužnici, još nije razjašnjeno od čega je Dženan Memić preminuo, odnosno kako je zadobio povrede od kojih je preminuo. Jedini izravni svjedok je njegova bivša djevojka, ali ona je na suđenju navodnim počiniteljima tvrdila da se ničega ne sjeća jer pati od amnezije prouzrokovane udarcem.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je da je za njega nova optužnica logična i očekivana.

“Pet i po godina govorimo o istim stvarima. Ovo je značajno jer je potvrda toga da toliko godina govorimo istinu”, kazao je Feraget lokalnim medijima, prenosi Index.hr.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!