Alarm u Bruxellesu zbog Janše! Užarile se linije s Teheranom, ugrozio nuklearni sporazum: “Kakva neodgovornost”

Evropska politička grupa socijalista i demokrata (S&D) zatražila je pojašnjenja u vezi s Janšinim učestvovanjem u događaju. Naglasili su da se grupa koja je organizovala događaj nalazila na popisu terorističkih organizacija u EU do 2009. godine, pa je podrška premijera takvoj grupi “izuzetno neodgovorna” i podriva napore EU na oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma

Bilo je jasno da će Janez Janša na čelu EU, jer Slovenija predsjeda našom Unijom do kraja godine, biti tempirana bomba. Koja je eksplodirala odmah, kad mu je u posjetu došao kolegijum povjerenika Evropske komisije. A onda opet ovog vikenda.

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku, rekao je iranskom ministru vanjskih poslova Muhamedu Džavadu Zarifu da izjave Janeza Janše, iako trenutno predsjeda Vijećem EU, “ne izražavaju stajališta EU u vanjskoj politici”. Borrell je dodao da samo Charles Michel, predsjednik Vijeća EU, može predstavljati EU na nivou šefova država i vlada.

“Vanjska politika ostaje u domenu članica i svaka može imati mišljenje koje smatra prikladnim o bilo kojem pitanju međunarodne politike … Za mene je važno samo odgovoriti na pitanje: predstavlja li Janšina pozicija EU? Svakako ne predstavlja”.

I dodao da EU ima “uravnotežen položaj” prema Iranu te “koristi politički pritisak kad to smatra neophodnim, na mnogim područjima, ali istovremeno traži saradnju gdje je to neophodno”.

U Michelovoj službi za odnose s javnošću su rekli da ne mogu komentarisati je li se Janša s predsjednikom Vijeća EU konsultovao o javnom nastupu. Tako su RTV Slovenija odgovorili i u kancelariji Ursule von der Leyen, predsjednice Evropske komisije. Ali su dodali da predsjednica nije razgovarala s Janšom.

Službeni Teheran je reagovao burno zbog Janšine podrške sastanku Nacionalnog vijeća iranskog otpora koji je ovog vikenda održan u Berlinu. Osim članova tog tijela, skupu se obratio bivši američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo te više američkih kongresnih zastupnika i senatora oba roda. Janša je u poruci skupu kazao da “iranski režim mora biti smatran odgovornim za kršenja ljudskih prava i međunarodna zajednica mora biti čvršća kad je riječ o tome”.

Problem je što je Janša bio jedini aktivni predstavnik neke izvršne vlasti koji se obratio skupu. I to u doba dok traju teški pregovori koji bi trebali osigurati povratak SAD-a u iranski nuklearni sporazum kako bi on opet zaživio u punini i jamčio kontrolu aktivnosti Islamske republike.

Slovenačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da se Ljubljana “trajno zalaže za ljudska prava i temeljne slobode”.

Evropska politička grupa socijalista i demokrata (S&D) zatražila je pojašnjenja u vezi s Janšinim učestvovanjem u događaju. Naglasili su da se grupa koja je organizovala događaj nalazila na popisu terorističkih organizacija u EU do 2009. godine, pa je podrška premijera takvoj grupi “izuzetno neodgovorna” i podriva napore EU na oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma.

Izvor: “Jutarnji list”

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!