Perko Rodić dobio muzejsku vitrinu zahvaljujući Ademu Adu Softiću: “Nastavlja da živi u punom sjaju”

Uginulog Perka Rodića na vrijeme sam odnio u Podgoricu, u Prirodnjački muzej Crne Gore, u majstorske ruke profesionalnog preparatora Alena Tatara, a onda sam četiri godine čekao da realizujem ideju i smjestim ga u muzejsku vitrinu u kojoj će njegova ljepota doći do punog izražaja, napisao je na svom Facebook nalogu Adem Ado Softić

Četiri godine nakon što sam je pronašao mrtvu na obali Bistrice, prvoj rodi koja je od 1896. došla i svila svoje gnijezdo u Crnoj Gori, i to baš u Beranama, i to baš na jubilarnu sto pedesetu godišnjicu grada, uz pomoć prijatelja uspio sam da obezbijedim muzejsku vitrinu kakvu zaslužuje.

Uginulog Perka Rodića na vrijeme sam odnio u Podgoricu, u Prirodnjački muzej Crne Gore, u majstorske ruke profesionalnog preparatora Alena Tatara, a onda sam četiri godine čekao da realizujem ideju i smjestim ga u muzejsku vitrinu u kojoj će njegova ljepota doći do punog izražaja.

Perko Rodić, ptica koja je sa partnerkom započela beransku i crnogorsku priču dugu skoro čitavu deceniju, nastavlja da živi u punom sjaju, u vitrini sa dvostrukom rasvjetom i tablom sa ugraviranim podacima:

“Ciconia ciconia

(Bijela roda – White stork – Ciconia alba)

PERKO RODIĆ

Prva bijela roda koja je nakon 116 godina (od 1896.) došla u Crnu Goru i u njoj svila svoje gnijezdo na stubu ulične rasvjete u Polimskoj ulici u Beranama.

Došao je sa partnerkom u Berane na jubilarnu 150-u godišnjicu osnivanja grada, 21. marta 2012. a uginuo bez nje na ušću Bistrice u Lim 10. februara 2017. godine”.

Tekst i foto: Adem Ado Softić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!