Njemačka priznala genocid u Namibiji s početka 20. vijeka

Njemačka, tačnije tadašnje Njemačko carstvo vladalo je područjem Namibije između 1884. godine i 1915. godine. Tokom tog perioda njemačke vojne snage ubile su desetine hiljada pripadnika Herero i Nama zajednica, a najveći broj žrtava zabilježen je 1904. godine, kada je njemački general Lothar von Trotha poslan u Namibiju kako bi ugušio pobunu Herera zajednice. Istoričari su saglasni kako je u tom periodu ubijeno između 65 i 80 hiljada pripadnika Herero zajednice te između 10 i 20 hiljada pripadnika Nama zajednice

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Mas izjavio je danas da su vlasti te države donijele odluku kojom će Njemačka zvanično priznati da je vojska te države počinila genocid na području Namibije na početku 20. vijeka.

Heiko Mas je istakao kako je taj potez Njemačke „gest prepoznavanja neizmjerne patnje“ stanovnika Namibije. Njemačka će osim priznanja da su njihovi vojnici počinili genocid, uspostaviti i fond od 1,1 milijardu eura, koji će biti preusmjeren zajednicama u Namibiji.

„Njemačka i njeni zvaničnici će od danas događaje u Namibiji nazivati onako kako oni izgledaju iz današnje perspektive, a to je genocid“, rekao je Mas.

Istakao je kako je dužnost Njemačke da traži oproštaj od stanovnika Namibije i potomaka žrtava genocida.

„U skladu s moralnom i istorijskom obavezom Njemačke, tražićemo oproštaj od Namibije i potomaka žrtava za zločine koje smo učinili“, ističe Mas, prenosi Portal Analitika.

Sada kada je Njemačka zvanično okarakterisala dešavanja u Namibiji kao genocid, ubrzo bi trebalo uslijediti potpisivanje deklaracije koja će uključivati predstavnike Herero i Nama zajednica te predstavnika Njemačke.

Prema pisanju lokalnih medija, deklaracija o priznavanju genocida i nadoknadi štete biće potpisana početkom juna u glavnom gradu Namibije. Nakon potpisivanja, parlamenti Namibije i Njemačke moraće ratifikovati deklaraciju, nakon čega će uslijediti obraćanje njemačkog predsjednika Franka Steinmeiera, koji će se obratiti namibijskom parlamentu i službeno izviniti za sva dešavanja u ovoj državi u periodu kada je Njemačka vladala ovom afričkom državom.

Njemačka, tačnije tadašnje Njemačko carstvo vladalo je područjem Namibije između 1884. godine i 1915. godine. Tokom tog perioda njemačke vojne snage ubile su desetine hiljada pripadnika Herero i Nama zajednica, a najveći broj žrtava zabilježen je 1904. godine, kada je njemački general Lothar von Trotha poslan u Namibiju kako bi ugušio pobunu Herera zajednice.

Istoričari su saglasni kako je u tom periodu ubijeno između 65 i 80 hiljada pripadnika Herero zajednice te između 10 i 20 hiljada pripadnika Nama zajednice.

Foto: Printscreen/France 24

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!