I to se dešava: Belgijski farmer nehotice prekrojio granicu sa Francuskom

Promjenu je primetio jedan entuzijasta za lokalnu istoriju, kada je otkrio da su međaši koji označavaju granicu između te dvije zemlje pomjereni za 2,29 metara. Belgijski farmer pomjerio je to kamenje na teritoriju Francuske, naizgled zato što je stajalo na putanji kojom vozi traktor. Vlasti su mu naložile da vrati međaše na prvobitno mjesto. Ako to ne uradi, belgijsko Ministarstvo spoljnih poslova moraće da sazove francusko-belgijsku graničnu komisiju, koja se nije sastajala od 1930. godine. „Međunarodni incident“ je izazvao osmijehe sa obje strane granice

Jedan belgijski privukao je pažnju javnosti nakon što je nehotice prekrojio granicu Belgije sa Francuskom, piše BBC.

Promjenu je primetio jedan entuzijasta za lokalnu istoriju, kada je otkrio da su međaši koji označavaju granicu između te dvije zemlje pomjereni za 2,29 metara

Belgijski farmer pomjerio je to kamenje na teritoriju Francuske, naizgled zato što je stajalo na putanji kojom vozi traktor, prenosi N1.

Vlasti su mu naložile da vrati međaše na prvobitno mjesto. Ako to ne uradi, belgijsko Ministarstvo spoljnih poslova moraće da sazove francusko-belgijsku graničnu komisiju, koja se nije sastajala od 1930. godine.

„Međunarodni incident“ je izazvao osmijehe sa obje strane granice.

„Srećan sam što je moj grad veći, ali gradonačelnica (francuskog) Buzinjija-sir-Rok misli drugačije“, rekao je lokalnim medijima David Lavo, gradonačelnik belgijskog sela Erkelin.

„Mislim da ćemo biti u stanju da izbjegnemo novo pogranični rat“, rekla je vidno zabavljena Oreli Velonek, gradonačelnica Buzinjija.

Granica između Francuske i Belgije, dugačka oko 620 kilometara, utvrđena je sporazumom potpisanim 1820. godine, pet godina nakon Napoleonovog poraza kod Vaterloa.

Tada je označena kamenim međašima koji tu stoje do danas.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!