Empajer stejt bilding slavi 90. rođendan

Empajer stejt bilding 1. maja 1931. godine simboličkim pritiskom dugmeta i paljenjem svjetala otvorio je američki predsjednik Herbert Huver. Gradnja je trajala tek nešto duže od godinu dana, što je uistinu fascinantan podatak, ako se ima u vidu da se radi o zgradi visokoj 381 metar, tada najvišoj na svijetu. Tu titulu zadržala je sve do dovršetka Sears Towera u Čikagu 1974. godine, čija visina iznosi 443 metra

Najpoznatija svjetska poslovna zgrada, Empajer stejt bilding, slavi 90. godišnjicu.

Ova prepoznatljiva ikona Njujorka sa 102 sprata jedna je od najpopularnijih gradskih znamenitosti, a njene vidikovce sa kojih se pruža prekrasan pogled svake godine u prosjeku posjeti oko četiri miliona ljudi.

Empajer stejt bilding 1. maja 1931. godine simboličkim pritiskom dugmeta i paljenjem svjetala otvorio je američki predsjednik Herbert Huver.

Posebno osvjetljenje ostalo je posebna privlačnost ove jedinstvene građevine sve do danas. Različite kombinacije boja, tačnije njih tri, mijenjaju se kako bi obilježile različite događaje.

Zanimljivo je da su svjetla bila ugašena oko godinu dana u periodu između 1973. i 1974. godine, kao posljedica energetske krize.

Gradnja je trajala tek nešto duže od godinu dana, što je uistinu fascinantan podatak, ako se ima u vidu da se radi o zgradi visokoj 381 metar, tada najvišoj na svijetu. Tu titulu zadržala je sve do dovršetka Sears Towera u Čikagu 1974. godine, čija visina iznosi 443 metra.

Zgrada Empajer stejt bilding je 1950. godine postala još viša zbog postavljene antene. Krov zgrade se nalazi na visini od 380 metara, a visina sa antenom iznosi 443,2 metara, prenosi rtcg.me.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!