Crnogorska udruženja iz Švajcarske uputila protestno pismo Vladi: Nemojte da mislite da je smo naivni i da ćemo vam olako dopustiti da nam uskratite pravo glasa

Oduprijećemo se na više načina ako ova Vlada ustraje kod svojih namjera. Za početak, teška srca, pozivamo sveukupnu dijasporu Crne Gore da privremeno prekinu sve donacije, pomoć i investicije prema Crnoj Gori i, takođe, bilo kakvu saradnju i kontakte sa ovom Vladom. Pozivamo na bojkot svih ambasada i konzularnih predstavništva dokle god se ne povuče ova nakaradna odluka. Ekspertska Vlado, brzo ćete shvatiti šta znače finansijska sredstva u visini oko 900 miliona eura tokom jedne godine, koje dijaspora šalje svojoj rodbini, piše u pismu

Više udruženja građana Crne Gore iz Švajcarske uputilo je protestno pismo crnogorskoj Vladi.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Oduvijek sa pažnjom pratimo dešavanja u domovini Crnoj Gori. Tako, sa velikim interesovanjem pratimo najnovije namjere ove Vlade koja hoće da olako dodijeli državljanstvo izbjeglicama sa područja bivše nam zajedničke države Jugoslavije koje su, naravno, rado primljene u CG. Tako će direktno omogućiti pravo glasa desetinama hiljada građana koji našu Crnu Goru svrstavaju u zajednicu srpskog svijeta.

Istovremeno, nama, građanima rođenim u Crnoj Gori, jednako tako nekoliko desetina hiljada, koji smo zbog loših uslova života otišli trbuhom za kruhom po svijetu, pretežno u ono vrijeme kad je Crna Gora udomila ondašnje izbjeglice i dala im bolje uslove za život od onih koje smo mi imali u rođenoj državi, ova ekspertska, kako sebe nazivaju apostolska Vlada Crne Gore nama hoće oduzeti pravo glasa u našoj matičnoj domovini Crnoj Gori. Gospodo “apostoli”, nemoj da mislite da je crnogorska dijaspora naivna i da će vam olako dopustiti da nam uskratite pravo glasa! Zašto vam mi smetamo, gospodo “apostoli”? Smetamo zato što volimo svoju domovinu i podržavamo samo one kojima je takođe Crna Gora svetinja! Odgovorno tvrdimo da crnogorska dijaspora nijesu glasači DPS, ali jesu glasači svih onih partija kojima je Crna Gora majka, koje štite interese CG kao pravne i građanske države, čiji je integritet i suverenitet za vazda zagarantovan! Sram vas bilo ekspertska, apostolska Vlado Crne Gore!

Umjesto da nam omogućite da svoje građansko i biračko pravo iskoristimo putem pisma ili u ambasadama i konzularnim predstvništvima, vi nas pokušavate potpuno izbrisati da ne postojimo. Ovakva namjera je van svake pameti i zdravog razuma.

Oduprijećemo se na više načina ako ova Vlada ustraje kod svojih namjera. Za početak, teška srca, pozivamo sveukupnu dijasporu Crne Gore da privremeno prekinu sve donacije, pomoć i investicije prema Crnoj Gori i, takođe, bilo kakvu saradnju i kontakte sa ovom Vladom. Pozivamo na bojkot svih ambasada i konzularnih predstavništva dokle god se ne povuče ova nakaradna odluka.

Ekspertska Vlado, brzo ćete shvatiti šta znače finansijska sredstva u visini oko 900 miliona eura tokom jedne godine, koje dijaspora šalje svojoj rodbini za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, koji novac se troši u Crnoj Gori i od kojega vi uzimate porez na dodatu vrijednost. Uz to su još, vrlo izdašne, donacije za puno toga u našoj Crnoj Gori. Sve ovo od crnogorskih građana rođenih u Crnoj Gori kojima ova ekspertska Vlada želi uzeti pravo glasa u svojoj matičnoj domovini. Zar je moguće da vam to blagoslovi vaša Srpska pravoslavna crkva koja vas je instalirala da vladate Crnom Gorom, za zlo naše i naše Crne Gore.

Veliki broj državljana Crne Gore koji rade u Evropi nema rezervnu državu i državljanstvo. Crna Gora nam je jedina domovina i crnogorsko državljanstvo nam je jedino državljanstvo. Velika većina nas planira da se vrati, ali ne kao građani drugog reda, bez prava glasa.

Izbjeglice s prostora bivše nam zajedničke države, svi imaju matičnu državu, bilo da je to Hrvatska, Bosna i Hercegovina ili Kosovo. Jednako tako imaju i državljanstvo države odakle su došli u Crnu Goru.

Ekspertska Vlado, možete se zaklinjati koliko hoćete da želite Crnu Goru voditi putem prema Evropskoj zajednici, ali vaši postupci i namjere providni su kao šuplje rešeto. Branićemo svoju Crnu Goru i svoja prava koja nam pripadaju u našoj domovini Crnoj Gori svim raspoloživim sredstvima.

Živjela nezavisna, građanska, socijalno sigurna, pravno uređena evropska Crna Gora! Neka je vječna!

Potpisnici:

Humanitarna organizacija Bratska ruka, Bošnjačka dijaspora CG u Švajcarskoj, Islamski kulturni centar Wattvil, Bošnjačka kulturna zajednica

Foto: GOV.ME

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!