Čirgić: Koprivica izašao ispred zgrade Ministarstva kulture s ciljem da isprovocira okupljene građane, sve što ste poslije vidjeli je isključivo je njegova odgovornost (VIDEO)

Upitan da li danas nekog ima u Ministarstvu kulture na Cetinju, Čirgić kaže da kada su htjeli da podnesu zahtjev za uplatu pripadajuća sredstva, rečeno im je da u Ministarstvu više nema čak ni arhivarnice, te da je to slika kulture kakvu kreira i stvara nova vlast

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić bio je gost u emisiji “Drugačija radio veza” na Anteni M.

Govoreći o krivičnoj prijavi protiv Marka Zečevića, koji mu je telefonskim putem uputio prijetnje, Čirgić je kazao da crtanje meta nije poteklo od polusvijeta, već od onih koji taj polusvijet uče da praktično sprovedu ono što oni perfidno namjeravaju.

Jučerašnji protest FCJK, objašnjava, trebalo je da okupi manje od 25 ljudi, ali su im se spontano pridružili građani i studenti te da ih je na kraju bilo oko 200.

Čirgić naglašava da je spoljni ekspert za kulturu Dragan Koprivica izašao ispred zgrade Ministarstva kulture s ciljem da isprovocira okupljene građane.

„Iako je i sam kasnije rekao da ga je i policija upozorila da se ne obraća građanima on je na svoju odgovornost izašao i svjesno izazvao incident. Odlučio je da se obrati građanima, iako se građani nijesu okupili da njega čuju. Sve što ste poslije vidjeli isključiva je odgovornost Koprivice“.

Upitan da li danas nekog ima u bivšem Ministarstvu kulture na Cetinju, Čirgić kaže da kada su htjeli da podnesu zahtjev za uplatu pripadajuća sredstva, rečeno im je da u Ministarstvu više nema čak ni arhivarnice, te da je to slika kulture kakvu kreira i stvara nova vlast.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta najavilo je da će podnijeti krivičnu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu protiv Čirgića i drugih okupljenih ispred bivšeg Ministarstva kulture.

Čirgić kaže da o tome misli kao o lanjskom snijegu.

„To je samo jedan od pokušaja diskreditacije Fakulteta i onih koji pružaju otpor nacionalnoj izdaji. Neka sud odluči šta smo to krivo učinili, a šta su oni učinili za crnogorsku kulturu i državu“.

Stečajni upravnik za kulturu (kako Čirgić naziva Koprivicu) izvršilac je radova targetiranja umjetnika stvaralaca u Crnoj Gori.

„On je osoba čijem obrazu ne smeta da uradi ono što planira da uradi nova vlast. FCJK je njima od osnivanja trn u oku“.

Čirgić je pozvao Ministarstvo prosvjete da obznani dokument iz kojeg će se vidjeti koliko je para od 24. decembra uplaćeno na račun Fakulteta i tvrdi da od tad nije uplaćen nijedan cent.

„Uplatili su plate za zaposlene. Tu je jasno o čemu je riječ, uplatom plata oni su htjeli da kupe mir. Računali su da ćemo ćutati zadovoljni što eto primamo platu, a to što ne uplaćaju ni za struju, vodu, projekte, ni za izdavaštvo, kulturne razmjene… računali su da nas to ne zanima i da ćemo biti dobri, mirni i poslušni dokle primamo platu“.

Nova parlamentarna većina, po mišljenju Čirgića, ima tačku oko koje nema spora, a to je FCJK. Cilj je, ističe, da se FCJK utopi u Univerzitet Crne Gore, prenosi Antena M.

„Koprivica kaže da nema problema što postiji FCJK, ali što će nam dva fakulteta. Koprivica kaže kako postojanje fakulteta izvan Univerziteta predstvlja anomaliju. Ali nikad do sad nijesu pokazali koji je član Zakona o visokom obrazovanju prekršen. Mi smo izvan Univerziteta jer on nema autonomiju, a danas je posebno nema. Kao profesori Univerziteta bismo imali bolje plate, možda bismo riješili stambeno pitanje ali ne bismo imali ni slobodu govora, ni slobodu pisanja, kao ni bogatu izdavačku djelatnost koju je prepoznala svijetska slavistika“.

“Na čelu Univerziteta je tuđa desnica i po tome smo raritet”, zaključuje Čirgić.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!