Joe Biden izabrao diplomatu Williama Burnsa za šefa CIA-e

Bill Burns je uzoran diplomata s više decenija iskustva širom svijeta u zaštiti našeg naroda i naše zemlje, saopštio je Biden

William Burns (Foto: Printscreen/Asia Society)

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden izabrao je bivšeg diplomata Williama Burnsa za šefa Centralne obavještajne agencije CIA.

“Bill Burns je uzoran diplomata s više decenija iskustva širom svijeta u zaštiti našeg naroda i naše zemlje”, saopštio je Biden.

“On dijeli moje duboko uvjerenje da obavještajni podaci moraju biti apolitični”, dodao je predsjednik koji će 20. januara preuzeti funkciju.

Diplomata 33 godine, uključujući to da je bio američki ambasador u Rusiji od 2005. do 2008, William Burns je otišao u diplomatsku penziju 2014. i preuzeo vođstvo Carnegie Foundation, think tankom za međunarodne odnose. 

Burns nasljeđuje Ginu Haspel, direktoricu CIA-e od 2018. koja je naslijedila Mikea Pompea, direktora od 2017. do 2018. kada ga je Donald Trump imenovao državnim sekretarom. 

Ako njegovo imenovanje potvrdi Senat, William Burns će postati prvi karijerni diplomata na čelu CIA-e, piše u saopštenju koje prenosi “Jutarnji list”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!