Brojni zvaničnici na listi Tužilaštva BiH za saslušanje u predmetu “Ikona”

U okviru navedenog predmeta sprovode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljanje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, te će u okviru tog predmeta biti saslušan i ambasador BiH u Moskvi. Takođe će biti saslušane i sve osobe koje su učestvovale u organizovanju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventualnih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju Tužilaštva

Foto: YouTube/Printscreen

U cilju provjera navoda u predmetu formiranom na temelju dopisa ministarke vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisere Turković, u javnosti poznatom kao predmet “Ikona”, Tužilaštvo BiH vrši provjere i saslušaće sve osobe koje su bile uključene u organizaciju posjete ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“U okviru navedenog predmeta sprovode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljanje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, te će u okviru tog predmeta biti saslušan i ambasador BiH u Moskvi. Takođe će biti saslušane i sve osobe koje su učestvovale u organizovanju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventualnih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH je 18. decembra 2020, nakon navoda o mogućoj zloupotrebi, formiralo predmet. Tada su potvrdili da će izvršiti provjere “u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu”.

Rusija je 23. decembra vratila ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu koja je pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!