Saudijska Arabija i Emirati špijunirali Al Džaziru: Uz pomoć izaelskog softvera upali u telefone novinara i direktora

Izraelski špijunski softver je omogućio da se slušaju, registruju i snimaju poruke i razgovori i presnimavaju fotografije sa ajfona zaposlenih u Al Džaziri, a u nekim slučajevima ukradeni sadržaj sa privatnih telefona bio je iskorišćen za ucenjivanje vlasnika, piše italijanski list

Foto: Printscreen/Al Jazeera

Dnevni list “Il Manifesto” lijeve orijentacije piše da su Saudijska Arabija i Emirati, zahvaljujući izraelskom elektronskom proizvodu “Pegasus”, uspjeli da hakuju i kontrolišu mobilne telefone 36 novinara, urednika, voditelja i direktora televizijske kuće Al Džazira.

Izraelski špijunski softver je omogućio da se slušaju, registruju i snimaju poruke i razgovori i presnimavaju fotografije sa ajfona zaposlenih u Al Džaziri, a u nekim slučajevima ukradeni sadržaj sa privatnih telefona bio je iskorišćen za ucenjivanje vlasnika, piše italijanski list.

Hakovanje je otkriveno nakon što je jedan od prisluškivanih telefona analiziran od strane grupe istraživača Sitizen Lab (Citizen Lab) univerziteta u Torontu, koji godinama kontroliše informatičku bezbjednost.

Kompanija Epl, proizvođač ajfona, navela je da je upoznata sa slučajem i da su “najnovije verzije njenih telefona zaštićene od hakovanja”.

Prema pisanju italijanskog lista, softver za špijuniranje “Pegasus” je tako programiran da se uništi ako uđe u neku od zemalja gdje je informatička kontrola stroga kao što je Rusija, SAD Iran i Izrael, prenosi “Blic”.

Softver “Pegaus” je proizvod privatne izraelske firme “Nso Group”, a italijanska novina citira izraelske medije koji tvrde da ne postoji kontrola proizvodnje i prodaje ovog špijunskog softvera.

Saudijska Arabija i Emirati su u zavadi sa Katarom, gdje je sjedište TV stanice Al Džazira, koja je veoma gledana u arapskom svijetu, i tvrde da ta TV kuća služi iranskoj propagandi.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!