Prvi čovjek Obamine službe za digitalizaciju pomaže i digitalizaciju Crne Gore

Majki Dikerson radio je kao inženjer za pouzdanost sajtova u kompaniji Google, a glavni je “krivac” za spas HealthCare.gov platforme, koju je administracija Baraka Obame pokrenula 2012. godine kako bi građanima ponudila centralno mjesto u oblasti zdravstvene zaštite

Majki Dikerson (Foto: Printscreen)

Majki Dikerson, nekad prvi čovjek Obamine službe za digitalizaciju i čovjek koji je spasio Obama Care program, sljedeće godine stiže u Crnu Goru, gdje će pomoći resoru javne uprave, digitalnog društva i medija u budućem razvoju Crne Gore u oblasti digitalizacije.

To je najavila ministarka Tamara Srzentić danas na Trećem digitalnom samitu DigitalOn, u organizaciji kompanije m:tel i “Vijesti”.

Srzentić je na konferenciji prvi put od imenovanja za ministarku u Vladi Zdravka Krivokapića za javnost u Crnoj Gori govorila o planovima. Ona se nedavno vratila iz Kalifornije.

Srzentić ima više od 15 godina iskustva u vladinoj reformi, vođenju politike i digitalne transformacije.

Govoreći na DigitalOn samitu, kazala je da je cilj resora na čijem je čelu izgradnja jednostavnih, boljih i brzih usluga za građane i javnu upravu, te da želi Vladu koja je pristupačna, na strani građana.

Majki Dikerson radio je kao inženjer za pouzdanost sajtova u kompaniji Google, a glavni je “krivac” za spas HealthCare.gov platforme, koju je administracija Baraka Obame pokrenula 2012. godine kako bi građanima ponudila centralno mjesto u oblasti zdravstvene zaštite, prenose “Vijesti”.

Kad je taj sajt postavljen odmah je doživio neuspjeh, jer se na platformu za osiguranje u prvim danima uspjelo povezati tek nekoliko, pa nekoliko stotina korisnika.

Dikerson je, kad je pozvan, pomogao da problem bude riješen, a Washington Post pisao je da je “preokret iskovan najviše zahvaljujući nagloj promjeni kulture u kojoj državni direktori, ugovorne strane i uvezena tehnologija rade ruku pod ruku”.

Dva mjeseca od kraha, dijelom zahvaljujući i Dikersonu, sistem je mogao da podnese 50.000 korisnika istovremeno…

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!