Krivokapić za DW: Dva “Majbaha” sigurno neće ostati u Crnoj Gori, želimo da vratimo taj novac

Ako možemo da imamo dobru poruku, ona treba da bude jednaka za čitav naš region – a to je da smo mi tu prevashodno kao dobre komšije. Ako ne možemo biti dobre komšije jedni drugima, kako možemo biti prihvatljivi nekome u EU? To je logika koje se svi moramo držati i jedni drugima pomagati da što prije sve države Zapadnog Balkana postanu članice EU, rekao je Krivokapić

Zdravko Krivokapić (Foto: Printscreen)

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da dva „Majbaha“ koji su u vlasništvu države, a koje su koristili prethodni premijer Duško Marković i predsjednik Milo Đukanović, sigurno neće ostati u Crnoj Gori, da žele da ta sredstva vrate Crnoj Gori i “imamo već ideju kako to da uradimo”.

On je to kazao u intervjuu za Dojče vele (DW.COM)

Gospodine Krivokapiću, premijer ste zemlje koja je lider u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom. Kako vidite politiku proširenja EU u ovom trenutku? Da li smatrate da, i pored nove metodologije, i dalje ima zastoja? I šta bi region mogao da uradi da bi se ti procesi ubrzali?

-Mislim da proces pridruživanja isključivo i samo zavisi od onoga ko želi da idem putem evropskih integracija. To je svima jasno. Postavljeni su jasni kriterijumi i naš cilj je da ne bude privilegovanih, nego da što prije zadovoljimo sve moguće kriterijume i da na taj način pokažemo spremnost da pripadamo – kao što geografski pripadamo evropskom prostoru – i prostoru Evropske unije.

Ako možemo da imamo dobru poruku, ona treba da bude jednaka za čitav naš region – a to je da smo mi tu prevashodno kao dobre komšije. Ako ne možemo biti dobre komšije jedni drugima, kako možemo biti prihvatljivi nekome u EU? To je logika koje se svi moramo držati i jedni drugima pomagati da što prije sve države Zapadnog Balkana postanu članice EU.

Rekli ste da očekujete da Crna Gora bude 28. članica EU. Da li imate neku vremensku perspektivu kada bi to moglo da se realizuje?

– Ne želim da nagađam, ali ako ostvarimo rezultate koje smo zacrtali, nadam se da ćemo imati vidljiv napredak i 2023. godine stvoriti preduslove za kretanje u najznačajniji čin, a to je proces verifikacije od strane ostalih članica EU. Time bi, možda, 2025. godine, ako bi to bilo optimalno, postali 28. članica Evropske unije.

Da li to znači da, kada komesar za proširenje, Oliver Varhelji, kaže da do 2024. godine očekuje „jednu zemlju sa Zapadnog Balkana spremnu za ulazak u EU“, on misli na Crnu Goru?

– Ne bih volio da bilo koga obeshrabrim, ali naša početna pozicija je malo drugačija od ostalih, i ako mi budemo dovoljno dobro radili nema razloga ne budemo 28. članica EU.

Kako ocjenjujete odnose Crne Gore sa Srbijom u ovom trenutku? Da li će se i u kom pravcu oni menjati u Vašem mandatu?

– Mi se radujemo da izgradimo bolje i kvalitetnije odnose sa Srbijom. Spremni smo za bilo kakve aktivnosti koje se tiču institucionalnog djelovanja. Našu vrijednost predstavlja zajedništvo koje se bazira na ekonomskom, kulturnom, pa i na ljudskom potencijalu, koji je toliko isprepletan da se više ne zna ko je odakle. Svi (u Srbiji) obično kažu da su većinom iz Crne Gore. Ako je tako, dajte onda da to Crna Gora dokaže i dobrim primjerom. Mi ćemo se truditi da te odnose ne svedemo na lične utiske, nego na institucionalno djelovanje.

Kada planirate posjetu Beogradu?

– Ja bih volio da to bude dio jedne analize koje će raditi Ministarstvo spoljnih poslova. Rado ću se odazvati svakom pozivu, doći i posjetiti čitav region. Ali kada i ko će biti prvi – nemojte da sada dajem obećanja koja možda neću moći da ispunim.

Ako se to pitanje „analizira“, to ipak znači da će Vaša prva posta nositi određenu poruku?

– Ja želim da pošaljem jednu drugačiju poruku, a to je da naš region mora da doživi jednu demokratsku promjenu koja će biti toliko vidljiva, da svi shvate da je sloboda čovjeka i odnos prema demokratiji važniji od bilo koje politike.

Za kraj, da Vas pitamo da li možda znate ima li već interesenata za kupovinu dva luksuzna „Majbaha“ koji su u vlasništvu države, a koje su koristili prethodni premijer Marković i predsjednik Đukanović? Da li ima indicija da će limuzine možda ostati negde u regionu?

– Sigurno neće ostati u Crnoj Gori. Želimo da ta sredstva vratimo Crnoj Gori i imamo već ideju kao to da uradimo.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH