“Danas”: Unaprijeđena sutkinja koja je sudila sinu Željka Mitrovića

Avramović je unaprijeđena u sudiju Višeg suda. Ovu odluku donio je Visoki sacjet sudstva na sjednici održanoj 11. decembra, prvoj od formiranja nove Vlade Srbije

Andrea Bojanić (Foto: Printscreen)

Sutkinja Krivičnog odjeljenja Prvog osnovnog suda u Beogradu Zorica Avramović, koja je vodila postupak protiv Aleksandra Mitrovića, sina vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića, unaprijeđena je u sudiju Višeg suda u Beogradu.

Ovu odluku donio je Visoki sacjet sudstva na sjednici održanoj 11. decembra, prvoj od formiranja nove Vlade Srbije, piše “Danas”.

Sutkinja Avramović jedna je od devet sudija koje su iz osnovnih sudova izabrane za Viši sud u Beogradu na poslednjoj sednici VSS-a.

U fokusu javnosti našla se kao postupajući sudija u postupku koji se protiv Aleksandra Mitrovića vodio zbog teškog djela protiv bezbjednosti saobraćaja i nepružanja pomoći licu povrijeđenom u saobraćajnoj nezgodi.

Mitrović je u julu 2013. godine, vozeći iznad dozvoljene brzine, udario automobilom i usmrtio maloljetnu Andreu Bojanić.

Mitrović je u julu 2019. godine bio prvostepeno osuđen na 11 mjeseci zatvora zbog teškog djela protiv bezbjednosti saobraćaja i još šest zbog nepružanja pomoći.

Sutkinja Avramović je izrekla jedinstvenu kaznu od 12 mjeseci kućnog zatvora, što je bila duplo manja kazna od one koju je tražilo tužilaštvo.

Mitroviću je takođe izrečena mjera zabrane korišćenja automobila u trajanju od godinu dana.

Dio presude koja se tiče teškog djela protiv bezbjednoti saobraćaja, u januaru ove godine ukinuo je Apelacioni sud.

Kako su naveli u odluci, prvostepena presuda sadržala je bitne povrede odredbi krivičnog postupka s obzirom na to da nisu dati razlozi o odlučnim činjenicama koje su predmet dokazivanja, a oni koji su dati su međusobno kontradiktorni.

Apelacioni sud je takođe istakao da je i pored brojnih vještačenja ostalo nejasno kojom brzinom se kretao Mitrović.

Što se tiče dijela prvostepene presude vezane za krivično djelo nepružanje pomoći povrijeđenom licu, ona je preinačena pošto je nastupila apsolutna zastarjelost.

Naime, maksimalna kazna za ovo djelo iznosi tri godine u zatvoru, pa je u julu 2019. godine ona zastarila.

U oktobru ove godine, sudija Avramović je ponovo osudila Aleksandra Mitrovića na 11 mjeseci kućnog zatvora zbog teškog djela protiv bezbjednosti saobraćaja, kao i na godinu dana zabrane upravljanja vozilom, koje stupa na snagu po izdržavanju zatvorske kazne.

Još se čeka pravosnažna presuda.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH