Upozorenje stručnjaka: Blokiranjem prenosa vlasti Tramp otežava liječenje oboljelih od Kovida

Doktor Entoni Fauči, jedan od istaknutijih u radnoj grupi Bijele kuće za borbu protiv pandemije, rekao je za CNN da bi bilo bolje da mogu da rade sa Bajdenovim timom

Foto: Printscreen/Penn Medicine

Kako broj oboljelih od koronavirusa raste u SAD, stručnjaci upozoravaju da to što predsjednik Donald Tramp ne želi da prizna poraz i preda vlast demokrati Džou Bajdenu otežava pristup ključnim informacijama koje bi nova administracija koristila u borbi protiv pandemije.

Jedan od Bajdenovih savjetnika za Kovid 19, Atul Gavande, rekao je za ABC da “je u interesu naroda da trazicioni tim ima uvid u načine liječenja, plan za distribuciju vakcina, morate da znate gdje su zalihe, koliko ima maski i rukavica”.

“To je mnogo informacija i ne može se čekati poslednji minut”.

Tramp odbija da prizna poraz na izborima 3. novembra i pokušava pred sudom da ospori rezultate, tvrdeći da su izbori pokradeni. Takođe je blokirao saradnju svoje administracije sa Bajdenovim tranzicionim timom, prenosi Glas Amerike.

Doktor Entoni Fauči, jedan od istaknutijih u radnoj grupi Bijele kuće za borbu protiv pandemije, rekao je za CNN da bi bilo bolje da mogu da rade sa Bajdenovim timom.

Fauči je direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti i kaže da je prošao kroz šest predsjedničkih tranzicija.

“Jasno je da je u procesu tranzicije veoma važno da predaja informacija prođe glatko”.

Proteklih dana u SAD su zabilježeni rekordni brojevi zaraženih na dnevnom nivou, sa rekordnih 184 hiljade. Više od 245 hiljada Amerikanaca je umrlo od Kovida, a inficirano je više od 11 miliona.

Trampovo upravljanje krizom bilo je jedno od ključnih pitanja u predizbornoj kampanji, i istraživanja su pokazivala da birači u tom segmentu više vjeruju Bajdenu.

Fauči i drugi članovi radne grupe Bijele kuće rekli su da se sa Trampom nisu sastali mjesecima.

Član radne grupe kaže da očekuje da se vakcina protiv koronavirusa odobri u narednim nedjeljama, te da Amerika može da se vrati u “relativno normalno stanje” do aprila ili jula sledeće godine.

Kompanija Fajzer objavila je protekle nedjelje da se njena vakcina pokazala 90 odsto efikasnom.

Tramp je nedavno rekao da bi najmanje 20 miliona doza vakcina moglo da bude spremno najranije u decembru, a dodatnih 25 do 30 miliona svakog narednog mjeseca.

“To je sjajno, ali moramo privoljeti ljude da se vakcinišu. Ako se velika većina ljudi vakciniše i vakcina bude efektivna, moći ćemo u drugom i trećem kvartalu 2021. da radimo neke stvari koje su nam mjesecima ranije djelovale jako opasno”, rekao je Fauči.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!