Kina čestitala Joeu Bidenu pobjedu na izborima: Poštujemo izbor američkog naroda

Čestitamo gospodinu Bidenu i gospođi Harris, rekao je deset dana nakon izbora portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na konferenciji za medije. „Razumijemo da će rezultati američkih izbora biti odlučeni prema američkim zakonima i procedurama“, dodao je, ponovivši raniji stav Pekinga

Kineski predsjednik Xi Jinping (Foto: Printscreen)

Kina je u petak čestitala izabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu, pobjedniku izbora 3. novembra, čiji rezultat altuelni predsjednik Donald Trump i dalje ne priznaje. 

„Poštujemo izbor američkog naroda. Čestitamo gospodinu Bidenu i gospođi Harris“, rekao je deset dana nakon izbora portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na konferenciji za medije, prenosi “Jutarnji list”.

„Razumijemo da će rezultati američkih izbora biti odlučeni prema američkim zakonima i procedurama“, dodao je, ponovivši raniji stav Pekinga. 

Trumpovo odbijanje da prihvati poraz na izborima stavilo je Peking u nezgodnu poziciju jer Kina ne želi činiti ništa da dodatno antagonizuje republikanskog predsjednika koji je podnio niz tužbi kako bi osporio rezultat. 

Odnosi između Kine i SAD-a na najnižem su nivou u nekoliko decenija zbog niza sporova, od onih trgovinskih, do pitanja Hong Konga i pandemije koronavirusa. Trumpova vlada uvela je niz sankcija Kini. 

Par dana nakon održavanja izbora, kad se pokazalo da je Biden prikupio dovoljan broj elektorskih glasova kako bi postao novi američki predsjednik, niz američkih saveznika čestitalo je demokratu, dok su se Kina i Rusija suzdržali. Rusija još nije čestitala Bidenu. 

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH