Heroji današnjice: Upoznajte par koji je napravio vakcinu protiv koronavirusa

Dok ova vakcina predstavlja ogroman korak u naučnoj zajednici, Sahin i Tureci su veterani u svijetu medicinskih dostignuća. Ovi doktori su osnovali kompaniju Ganymed Pharmaceuticals 2001. godine, kako bi razvili antitijela za borbu protiv raka, a prodali su je za vrtoglavih 1,4 millijarde dolara 15 godina kasnije

Naučnici Ugur Sahin i Ozlem Tureci svoje živote su posvetili nauci, tačnije poljima onkologije i infektivnih bolesti, a godinama su pioniri u kreiranju personalizovanih imunoterapijskih tretmana za rak.

Ali, pandemija koronavirusa, koja trenutno hara svijetom, i istraživanje u polju modifikovanog genetskog koda, otkrilo je ovaj par u javnosti kao “mozak” iza prve djelotvorne vakcine protiv koronavirusa.

Tursko-njemački naučnici Sahin i Tureci su osnovali firmu BioNTech u njemačkom gradu Meinzu 2008. godine. Početkom ove sedmice, s američkim partnerom, firmom Pfizer, objavili su kako se vakcina na kojoj su radili mjesecima pokazala preko 90% djelotvorna u prevenciji zaraze koronavirusom.

Za izradu vakcina su koristili dosad nikad odobrenu tehnologiju, poznatu u naučnim krugovima kao mRNA, kako bi izazvali imunološku reakciju u ljudima koji se vakcinišu.

“Mislim da je dobra poruka za čovječanstvo da sada razumijemo kako se Covid-19 infekcija zaista može spriječiti vakcinom,” rekao je Sahin.

Govoreći za CNN, direktor Pfizera Albert Bourla istakao je da je ovo najveće medicinsko dostignuće u proteklih stotinu godina.

Dok ova vakcina predstavlja ogroman korak u naučnoj zajednici, Sahin i Tureci su veterani u svijetu medicinskih dostignuća.

Ovi doktori su osnovali kompaniju Ganymed Pharmaceuticals 2001. godine, kako bi razvili antitijela za borbu protiv raka, a prodali su je za vrtoglavih 1,4 millijarde dolara 15 godina kasnije.

Svrstali su se u top 100 najbogatijih Njemaca, prema magazinu “Welt am Sonntag”. Poslije objave vijesti o vakcinu, tržišna vrijednost njihove kompanije BioNTech skočila je na 25,72 milijarde dolara, što predstavlja skok sa 4,6 milijardi od prošle godine.

Ali, dobročinstvo i dugogodišnja posvećenost akademskoj i naučnoj zajednici zadržao ih je prizemljenima, iako ih je rad na Covid-19 vakcini stavio u centar svjetske pažnje.

U razgovoru za CNN u maju ove godine kazali su da osjećaju dužnost da pruže nešto za društvo, s obzirom na posao kojim se bave decenijama.

Sahin je rođen u Iskenderunu, gradu na turskoj mediteranskoj obali. Kad je imao četiri godine, preselio se u Köln, gdje je njegov otac radio u lokalnoj fabrici Ford, prenosi Reuters.

Upoznao je Tureci, ćerku turskog doktora, u momentu kada su oboje započeli akademsku karijeru.

Spojila ih je zajednička strast prema istraživanju raka, a Reuters je prenio da su supružnici započeli čak i dan vjenčanja – u laboratoriji.

Nakon što je pročitao vijest o pojavi koronavirusa u Vuhanu, u januaru ove godine, Sahin je, vođen malim koracima, stigao od mRNA lijekova protiv raka do antivirusne vakcine bazirane na mRNA, piše Reuters.

BioNTech je usmjerio 500 svojih radnika da rade na projektu s nekoliko potencijalnih spojeva mRNA, a kasnije su uspostavili partnerstvo s Pfizerom.

Kolege opisuju Sahina kao “skromnu i povučenu” osobu.

Matias Kromajer iz kompanije MIG AG kaže kako se Sahin nikad nije promijenio uprkos velikim dostignućima u karijeri, prenosi N1.

To je primijetno u razgovoru s ovim naučnikom, prenosi CNN.

U utorak je rekao da vjeruje da vakcina koju su izradili BioNTech i Pfizer “neće biti jedino protiv Covid-19”, napominjući da su u toku brojna ispitivanja.

Sahin je takođe rekao da je cilj BioNTecha, u saradnji s Pfizerom, da pojača proizvodnju svog kandidata za vakcinu i da se nadaju da će proizvesti do 1,3 milijarde doza do kraja 2021. godine, ako dobiju odobrenje.

Ponovio je da BioNTech i Pfizer planiraju da zatraže od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) da odobri hitnu upotrebu vakcine, s tim da će taj zahtjev stići možda već sljedeće sedmice.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!