Preokret u Georgiji i Pennsylvaniji: Biden prešao u vođstvo

Izborni štab predsjednika SAD-a Donalda Trumpa uspostavio je telefonsku liniju za dolazne pozive u vezi sa navodnom izbornom krađom, dok tim demokratskog kandidata Joea Bidena nastoji da privoli pristalice i saveznike da potvrde legitimitet izbora. CNN navodi da je Trump postupak prebrojavanja glasova okarakterisao kao zavjeru za krađu izbora, a uspostavljanjem telefonske linije pokušava da opravda svoje tvrdnje

Joe Biden (Foto: Printscreen)

Demokratski kandidat Joe Biden preuzeo je vođstvo u Pennsylvaniji nad predsjednikom Donaldom Trumpom, javlja Tanjug.

Šanse Trumpa da osigura ponovni izbor zavisiće od razvoja situacije u ovoj državi, navodi CNN.

Ranije, Biden je preuzeo vođstvo i u Georgiji.

Prošlo je više od 48 sati od izbora, a i dalje se čekaju finalni rezultati iz Nevade, Arizone, Pennsylvanije, Sjeverne Karoline, Georgije i Aljaske.

TRUMPOV ŠTAB USPOSTAVIO TELEFONSKU LINIJU ZA PRIJAVU KRAĐE

Izborni štab predsjednika SAD-a Donalda Trumpa uspostavio je telefonsku liniju za dolazne pozive u vezi sa navodnom izbornom krađom, dok tim demokratskog kandidata Joea Bidena nastoji da privoli pristalice i saveznike da potvrde legitimitet izbora.

CNN navodi da je Trump postupak prebrojavanja glasova okarakterisao kao zavjeru za krađu izbora, a uspostavljanjem telefonske linije pokušava da opravda svoje tvrdnje, prenosi Tanjug.

Biden, koji više od tri decenije priželjkuje osvajanje predsjedničke funkcije, moraće da se bori za legitimitet vlastite pobjede ukoliko ona bude proglašena.

Dok se glasovi i dalje broje u njegovoj rodnoj Pennsylvaniji, njegovi savjetnici iza kulisa nastoje da privuku njegove pristalice i, što je još važnije, republikance da pomognu u potvrđivanju regularnosti izbora.

Bidenov štab je nakon sinoćnjeg Trumpovog obraćanja u Bijeloj kući započeo plan koji je danas u toku kako bi privoljeli njegove stare saveznike u Senatu da govore o legitimitetu izbora.

Očekuje se obraćanje demokratskog kandidata javnosti, ali nije precizirano kada bi to moglo da se desi.

POLICIJA ISTRAŽUJE NAVODNI POKUŠAJ NAPADA U PHILADELPHIJI

Filadelfijska policija istražuje navodni pokušaj napada u četvrtak veče na konvencijski centar u tom gradu u Pennsylvaniji gdje se prebrojavaju glasovi, prenosi Al Jazeera izvještaj filadelfijske televizijske stanice WPVI.

Policija je primila dojavu da se prema centru kreću osobe u hummeru, sa namjerom da izvrše napad.

U automobilu je pronađeno oružje, a uhapšene su dvije osobe.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!