Afera bez presedana: BiH kupila 100 respiratora, već pet mjeseci stoje u skladištima

Mustafa Kadribegović, direktor Civilne zaštite Federacije BiH, potvrdio je za “Avaz” da je propao još jedan tender na kojem su tražili servisera za respiratore kupljene u Kini. Na taj ponovljeni tender nije se prijavio niko, a na prvi koji je morao da bude poništen prijavila se samo jedna kompanija i to samo da bi sprovela verifikovanje, ali nije pokazala zainteresovanost za održavanje i servisiranje respiratora

Ilustracija (Foto: Printscreen/SBTV)

Stotinu respiratora koje je Federacija BiH kupila u jeku pandemije uzrokovane koronavorusom i dalje stoje u skladištima jer u BiH dosad nisu pronašli kvalifikovanu kompaniju koja bi ih verifikovala, pustila pogon i servisirala, objavili su lokalni mediji.

Mustafa Kadribegović, direktor Civilne zaštite Federacije BiH, potvrdio je za “Avaz” da je propao još jedan tender na kojem su tražili servisera za respiratore kupljene u Kini.

Na taj ponovljeni tender nije se prijavio niko, a na prvi koji je morao da bude poništen prijavila se samo jedna kompanija i to samo da bi sprovela verifikovanje, ali nije pokazala zainteresovanost za održavanje i servisiranje respiratora.

Kineski respiratori su trebali da budu podijeljeni bolnicama radi liječenja pacijenata kojima je diganostikovan COVID-19 u teškom obliku.

Iz entitetskog proračuna za za tih naprava izdvojeno je više od pet miliona eura, a u BiH su dopremljeni još u aprilu i od tasa su u skladištu.

Nabavka respiratora pretvorila se u aferu bez presedana jer ih je državnim novcem nabavila kompanija “Srebrena malina” iz Srebrenice koja nije imala nikakve veze s lijekovima i medicinskom opremom, a bila je registrovana za uzgoj i preradu voća i povrća.

Tužilaštvo BiH potvrdilo je istragu o slučaju zbog sumnje u nezakonito pogodovanje anonimnoj srebreničkoj kompaniji, prenosi “Jutarnji list”.

Tokom istrage su uhapšeni i ispitani predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, bivši direktor entitetske Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić.

Lokalni mediji prošle sedmice objavili su da je protiv njih trojice, kao i protiv direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka optužnica već napisana i kako će se oni navodno suočiti s optužbama za udruživanje u kriminalnu grupu, odnosno pranje novca radi sticanja koristi, krivotvorenje dokumenata i poslovnih knjiga i za tloupotrebu položaja ili ovlaščenja. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!