Jubilej jednog izdajnika – hronologija izdaje koja teče od 1990. do 2020.

Izdao sam vas i kada ste deportovali izbjeglice muslimane iz Crne Gore. Oni su samo tražili spas sa porodicama u Crnoj Gori, a vi ste ih deportovali direktno u smrt. Vi žeženi DPS Crnogorci na čelu sa „neinformisanim“ predsjednikom Vlade. Kao izdajnici smo javno protestovali i kao poslanici SDP-a postavljali poslanička pitanja. Izdadoh vašu Crnu Goru i prilikom etničkih čišćenja muslimana kod Bukovice i otmice u Štrpcima…

 

Žarko Rakčević (Foto: Printscreen/TV Vijesti) 

1. Iskreno, još u ranoj mladosti sam pokazivao sklonost ka izdaji. Izdao sam monopol Saveza komunista, odnosno DPS-a – jednopartizam i jednoumlje. Unutar SSRN-a i van njega borio sam se „da cvjeta hiljadu cvjetova“ u višestranačkom sistemu. Vi ste bili i ostali za monopol jedne partije i „demokratski i vizionarski“ predlagali sprovođenje referenduma o uvođenju višestranačkog sistema. Normalno, vrijeme je donijelo nužno i neminovno.

2. Izdadoh AB revoluciju. Nadao sam se da će poslije pada Berlinskog zida talas demokratizacije i promjena zapljusnuti Crnu Goru. Nažalost, među AB revolucionarima brzo je prevagnulo vaše dominantno nacionalističko – velikosrpsko Miloševićevsko krilo koje je vodilo ka raspadu SFRJ i nestanku Crne Gore. Kao najmlađi ministar (sekretar) za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne poslove, poslije devet mjeseci pokušaja da mijenjam sistem i stalnih sukoba dao sam ostavku. Po funkciji sam bio i predsjednik komisije za stanove i sa stavom da nema više dodjele poklon stanova funkcionerima izdao sam očekivanja džemperaša i podstanara. Vlastoljubiv sam, kako definišete, poslije devet mjeseci napustio te pozicije i javno obrazložio ostavku distancirajući se od vaše politike i ne želeći da snosim odgovornost za pad Crne Gore koji slijedi. Vaš odgovor u parlamentu je bio „kakva promjena sistema i kakve programe to nudi Rakčević“. Za govornicom u parlamentu sam se izvinio časnim i skromnim ljudima iz bivšeg „odnarođenog“ rukovostva.

3. Izdao sam vaš monopol na istinu i medijsko jednoumlje. Sa zadovoljstvom sam pomogao osnivačima Monitora tog oktobra 1990. godine i prvi brojevi su štampani novcem izdajnika Žarka Rakčevića i našeg pokojnog kuma Žarka Jovanovića. Vi ste na tu luču i redakciju slobodne i demokratske Crne Gore bacali bombe u Momišićima. Sa velikim Ćanom Koprivicom i dijelom kolega iz Montexa smo na više frontova nastavili izdajnički rad i finansiranje.

4. Izdao sam očekivanja AB štaba na Ekonomskom fakultetu. Za „bandu izdajničku“ nije bilo mjesta na katedri poslovne ekonomije na „autonomnom univerzitetu“. Kao najmlađi magistar iz te generacije, sa prosječnom ocjenom 9 na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i prijavljenom doktorskom disertacijom, izdao sam vas koji ste imali prosjek nešto iznad 6 i one koje su par decenija studirali, kupovali diplome i plagirali radove. Konkurs je poništen, đe da primate „bandu izdajničku“ na univerzitet.

5. Te jeseni 1990. godine izdao sam vas učestvujući u osnivanju Saveza reformskih snaga Ante Markovića. To je bio poslednji pokušaj da se na miran način redefiniše Jugoslavija i sprovedu reforme. Vi ste bili britva Slobodana Miloševića, a ja zajedno sa, Slavkom Perovićem, Ljubišom Stankovićem i ostalim reformistima, izdajnicima i plaćenicima Vatikana, Teherana i CIA-e. Dok smo mi organizovali antiratne mitinge kroz Crnu Goru vi ste žeženi Crnogorci veličajući Miloševića proganjali liberale, SDP, Monitor i druga rijetka ostrva slobode.

6. Izdao sam vas u vašem ratu za mir u kojem Crna Gora nikad nije ni učestvovala. Vama se gadio šah od hrvatske šahovnice, pozivali ste da se jednom za vazda završi sa ustašama, da se pomjere granice ka Neretvi koje su iscrtali priučeni boljševički kartografi. Izdao sam vas, žeženi Crnogorci, i kad ste “na braniku evropskih vrijednosti” te 1991. godine razvaljivali Dubrovnik, Konavle.

7. Izdao sam vašu transformisanu JNA kad ste me kao rezervnog oficira bivše JNA spremali za dubrovački front. Lagali ste o 30 hiljada crnokošuljaša koji će da napadnu Crnu Goru, a vaši psi rata i propagande su besomučno maltretirali i žigosali antiratne izdajnike.

8. Izdao sam vas i kada ste deportovali izbjeglice muslimane iz Crne Gore. Oni su samo tražili spas sa porodicama u Crnoj Gori, a vi ste ih deportovali direktno u smrt. Vi žeženi DPS Crnogorci na čelu sa „neinformisanim“ predsjednikom Vlade. Kao izdajnici smo javno protestovali i kao poslanici SDP-a postavljali poslanička pitanja. Izdadoh vašu Crnu Goru i prilikom etničkih čišćenja muslimana kod Bukovice i otmice u Štrpcima…

9. Izdadoh vašu krnju, prevarnu Jugoslaviju na sprdnja referendumu 01. marta 1992. godine. Vi žeženi Crnogorci i patriote preko noći spakovaste i razdržaviste Crnu Goru poslije Miloševićevog zavrtanja ruke. Mi izdajnici separatisti Crnogorci smo organizovali veličanstven skup na Cetinju tražeći svoju državu suverenu Crnu Goru, izvinjavajući se Dubrovniku, gosparu gradu.

10. Izdao sam vas i kod opsade Sarajeva i kod genocida u Srebrenici 1995. godine kada ste kao direktni saučesnici davali pogonsko gorivo tom zlu. Kako ste selili svoje zlo tako sam od izdajnika ustaše postao izdajnik turčin.

11. Izdao sam vašu ratno profitersku ekonomiju. Patriote i Crnogorci rastočiše ekonomsko i društveno biće Crne Gore i Srbije, uguraše nas u Kaveznu Republiku Jugoslaviju i pod sankcije međunarodne zajednice. Izdajnici su javno upozoravali na posljedice sankcija, hiperinflacije i šverca. Tražeći u parlamentu javnost budžeta i višestranačku kontrolu skrivenih ortačkih prihoda od šverca cigareta i nafte kao izdajnik dobih odgovor od predsjednika Vlade da nikad to nećemo dobiti a ni saznati kolike su devizne rezerve Crne Gore.

12. Izdadoh Crnu Goru u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku. Dio međunarodne zajednice prepoznao je našu istrajnu izdajničku borbu i SDP je postala prva partija u Crnoj Gori članica Socijalističke internacionale tada vladajuće porodice socijaldemokrata. Prvi put je u zgradi Ujedinjenih nacija ispred naše delegacije postavljena tabla Montenegro i snažno smo izdajnički promovisali drugačiju Crnu Goru i njenu suverenost.

13. Izdadosmo Crnu Goru i Sporazumom 01.09.1997. godine. Pri raspadu DPS-a, zarad drugačije Crne Gore, pružili smo takvom krvavom DPS-u i njegovom lideru ruku i srećom krenuo je otklon od Miloševićeve politike, okretanje Evropskoj uniji, građanskoj državi i nezavisnosti. Taj inicijalni sporazum opozicije kojim je Crna Gora počela mijenjati pravac su pripremali umni i časni ljudi iz savjeta SDP-a u izdajničkoj kući Rakčevića.

14. Izdali smo vašu modernu federaciju. Kao izdajnici suverenisti prvo smo unutar SDP-a pripremili platformu za redifinisanje odnosa Srbije i Crne Gore dokazujući da je ta kvazi federacija neodrživa kao zajednica ravnopravnih. DPS je teško prelomio ka nezavisnosti Crne Gore i tek je u oktobru 2001. godine na kongresu deklarativno u program uključio nezavisnost Crne Gore i tako došao na pozicije izdajnika.

15. Izdajnički smo se borili za poziciju Crnogorske pravoslavne crkve. Smatrao sam da vjerujući Crnogorci, kao i Srbi i ostali pravoslavni narodi imaju pravo na svoju crkvu i njenu obnovu. DPS je igrao tango sa Sprskom pravoslavnom crkvom, donirao, upisivao u katastar i opstruirao zahtjev iz 1995. godine za registracijom CPC. Tek poslije incidenta, pri nalaganju badnjaka na Kruševcu januara 2000. godine i prodora kroz DPS kordon policije, poslije par dana 17.01.2000. godine na Cetinju je registrovana Crnogorska pravoslavna crkva.

16. Izdao sam vaša očekivanja i u periodu strateškog partnerstva DPS-SDP 1998-2002. Priznajem izdao sam vas i vašu Crnu Goru kada smo na insistiranje SDP-a uveli javnost imovinskog kartona funkcionera, zabranili dodjelu stanova funkcionerima, prodali neprimjerene državne a privatne avione… Izdao sam vas i kada smo uprkos mistifikaciji poratnog takozvanog državnog projekta tranzita (šverca cigareta) ogolili koliki je to državni interes a koliki dio kolača su dobijali ortaci i kumovi. Kao potpredsjednik Vlade za finansijski sistem, uz međunarodnu podršku, te 2001. godine uveli smo akcizne markice za cigarete i piće i značajno zaustavili tranzit i sivu ekonomiju. Zvanično prihod budžeta je u tih nepunih godinu dana porastao 42%. Ogolila se prevara takozvanog državnog projekta tranzita.

Izdao sam Crnu Goru i što sam uz međunarodnu ekspertsku podršku sa domaćom ekipom pripremio i izgurao devet strateških zakona kojim je zaokružena ekonomska suverenost Crne Gore. Uveli smo PDV, zaokružili poreski sistem, bankarsko finansijski sistem, napustili dinar, uveli carinski sistem.

17. Izdao sam DPS i njihovog lidera odbijajući Beogradski sporazum. Koalicionim sporazumom DPS-a i SDP-a uz manjinsku podršku Liberala između ostalog bilo je predviđeno organizovanje referenduma za obnovu crnogorske države na proljeće 2002. godine. Poslije zavrtanja ruke od strane Havijera Solane, bez konsultacija sa koalicionim partnerima i bez odluka u institucijama sistema potpisali ste Beogradski sporazum, prevarili birače i koalicione partnere i odložili referendum. Vlastoljubiv, kao uvijek, dao sam istog časa ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade. SDP je sa Liberalnim savezom oborila koalicionu Vladu.

Ranije, vjerujući da je neupitan koaliciono dogovoreni referendum i pobjeda na njemu (ozbiljne ankete su krajem 2001. i početkom 2002. godine ukazivale na stabilnu i sigurnu većinu za suverenu Crnu Goru koja je išla i do 60%) i uprkos neupitnoj liderskoj poziciji unutar SDP-a insistirao sam na vanrednom kongresu 2001. godine. Politika nikad nije bila moja sudbina, a još manje posao koji sam volio da radim.

Uprkos trnovitom putu ponosan sam na doprinos reformista i SDP-a promijenjenoj putanji Crne Gore od nestanka do vaskrsenja.

Bolno mi je bilo da u narednim godinama gledam kako jedan naopaki sistem vladanja jede SDP i ono što smo stvarali.

18. Izdao sam krečenje vaše ratne prošlosti. Poslije dvanaest godina borbe na prvoj liniji povukao sam se iz politike a u Crnoj Gori su počeli intenzivni i dobro plaćeni javni radovi na krečenju istorijske uloge DPS-a i njegovog lidera devedesetih godina. Normalno, bez sujete trebalo je širiti front boraca za drugačiju Crnu Goru, ali nisam očekivao da će se četke prvi dohvatiti suverenisti devedesetih. Neko je nagrađen poklon stanom, neko kreditom, neko dobrim honorarima za uništavanje dijela arhiva i za serijale o obnovi države, neko za mjesto u upravnim odborima… Tako je DPS i njegov lider oprao prošlost i od osnivanja bio za nezavisnost Crne Gore, „samo su čekali pravi momenat“. Svi oni kojima nije bilo do falsifikovanja ni prošlosti ni sadašnosti nastavili su da budu sumnjivci i izdajnici. Kao neprilagođen svjedok svih njihovih transformacija i činjenja nije mi nikad padalo na pamet da poistovjetim državu Crnu Goru sa njima. Lijepa i duboka je misao „ne mogu zbog Petra zamrzjeti Svetog Petra.“

19. Ponoviću, ogroman i presudan je doprinos predsjednika DPS-a obnovi crnogorske države. Činjenica je da LSCG i SDP iz mnogo razloga nijesu mogli sami realizovati ideju obnove države. Smatrao sam da zbog prošlosti i mnogobrojnih kostura u ormanu predsjednik DPS-a treba da se povuče poslije istorijske uloge u obnovi države 2006. godine.

Lično sam kroz Pokret za nezavisnost u tom periodu dao svoj skroman, vidljiv i manje vidljiv doprinos obnovi države. Između ostalog naša kompanija je javno bila među par najvećih donatora Pokretu.

20. Izdao sam vaš pogrešan neoliberalni model razvoja. Više puta sam govorio i upozoravao na kockarsku ekonomiju i pogubno ortačko uništavanje Crne Gore i njene privrede, na sumnjive strateške partnere sa ofšor destinacija i odliv novca van Crne Gore. Javno se protivio prodaji KAP-a Olegu Deripaski, štetnom ugovoru koji je na kraju doveo do stečaja. Javno se, usamljen, protivio skandaloznom davanju državnih garancija privatnoj kompaniji koje su koštale građane Crne Gore 137 miliona eura. Izdao sam vas protiveći se prodaji akcija Elektroprivrede. Izdao sam vas i kod projekta autoputa upozoravajući da će izgradnja tog parčeta – jedne četvrtine autoputa 42 km koštati preko 30 miliona eura po kilometru i da će ugroziti javne finansije Crne Gore. Pogrešan prioritet u pogrešno vrijeme.

21. Osnivanjem i djelovanjem NVO Foruma 2010 izdali smo tada vladajući stav da u Crnoj Gori nema organizovanog kriminala. Naš prvi okrugli sto i vapaj je bio sa željom da se upozori na to zlo i krene u borbu sa organizovanim kriminalom. Država zarobljena kriminalnom hobotnicom je i to okarakterisala kao izdaju. Ono što se posijali vi i vaše službe danas žanju svi građani Crne Gore, besomučni krvavi rat klanova i narko kartela kao i svakodnevne likvidacije ne samo na crnogorskim ulicama već i širom Evrope.

22. Izdali smo vas protiveći se uništavanju zaštićenog parka prirode u Miločeru. Ortački ste taj simbol crnogorskog turizma namijenili za gradnju i prodaju stanova i to kroz višedecenijski zakup državnog zemljišta umjesto razvoja ekskluzivne turističke zone.

23. Izdao sam vašu kupovinu čitavih partija, poslanika, odbornika, ličnih karata, klijentelizam, aferu Koverta i brojne optužujuće snimke… Izdao sam vaš koncept vječito podijeljene Crne Gore na dvije vojske, onu za DA i onu za NE. Izdao sam vaš koncept idolopoklonstva i podaništa i nemilosrdnog obračuna sa građanskom proevropskom alternativom – partijama, NVO, medijima. Izdao sam vas i kad je formirana URA i kad smo pokušali kroz vladu izbornog povjerenja koncentraciju svih dobronamjernih ljudi i oporavak Crne Gore. Vaša politika koja je Crnu Goru iz dana u dan činila sve više privatnom državom je svakodnevno na desetine ljudi nepravdom, kriminalom, lošim upravljanjem i životnim standardom gurala od ideje nezavisne Crne Gore. Poslije sto godina ponavaljala se pogubna politika kralja i njegovih dvorjana koja je ponovo vodila nestanku naše države. Nije vas interesovalo jačanje istitucija Crne Gore, napravili ste hibridni režim i zarobljenu državu. Kada sam u aprilu 2016. godine kao predsjednik URA-e odbio pritisak i traženu postizbornu koaliciju sa ovakvim DPS-om, koji se nije želio osloboditi kriminala, korupcije i nepotizma, počela je ponovo hajka DPS-a i njegovog lidera kroz svoje medije, propagandiste, službe i brloge Informera, Pinka i ostalih.

24. Izdao sam vas i kada sam shodno dogovoru sa osnivačima svojom voljom napuštajući poziciju predsjednika URA-e 2016. godine smatrao da Dritan Abazović, kao Albanac na čelu građanske partije, može dati doprinos jačanju građanske alternative i Crne Gore države svih njenih građana.

25. Izdao sam i vaše shvatanje biznisa i jednako kao i prije trideset godina snažno zagovaram javnost bilansa imovine kao i donošenje zakona o porijeklu imovine. ŠAJO grupa punih trideset godina posluje pod imenom Mirka i Žarka Rakčevića a ne pod tuđim imenima i ne na egzotičnim i tajnovitim poreskim rajevima. Lako dostupno za provjeriti i kontrolisati što ste vrlo često i sa lošim namjerama činili. Propagandisti i sinekuristi DPS-a, polazeći od svog vječno otvorenog kljuna, pokušavaju da stvore privid da su desetine hiljada turista Francuza, Skandinavaca, Rusa, Njemaca, Srba došli u naše hotele tokom proteklih godina zahvaljujući DPS-u. Naši prihodi iz turizma su 99,5% sa međunarodnog tržišta. Uspješni na probirljivom tržištu unosili smo godinama u Crnu Goru milione eura, a vaši kriminalni djelovi su iznosili iz Crne Gore milione na skrivene račune i iz koruptivnih poslova. Ovo što je do sad vidljivo i otkriveno je tek vrh ledenog brijega. Naši prihodi iz građevinarstva su ostvareni bez ikakvog dila sa državom i bez ikakvih državnih kupovina u projektima 1000+ ili sličnim. Ozbiljni ljudi znaju kolika je i kakva je bila ta podrška. Od kriminalne privatizacije i slučaja Otrant i epiloga na sudu u Strazburu preko ucrtavanja zelenih površina na đedovini i raznovrsnih iživljavanja pa do skorašnjeg nezakonitog poništenja tendera za privatizaciju Instituta Simo Milošević.

26. Izdao sam vaše pedagoške metode i obrasce ponašanja dominatnog dijela vladajuće elite. Čast izuzecima. Nadam se da naša đeca, koja od malih nogu rade u kompaniji, neće ni narednih godina nijednim svojim gestom biti primjer obijesti, oholosti, snobizma i bahatog iživljavanja pri otimanju tuđeg.

P.S. Pune četiri godine nijesam dao nijednu izjavu na političke teme. URA nije lutkarsko pozorište i nije moj manir da vučem konce iz sjenke. Kao jedan od osnivača URA-e i prvi predsjednik mislim da je ostvaren sjajan rezultat na neslobodnim izborima. Pogotovo u Podgorici gdje je podrška bila skoro 9% i na Cetinju gdje je 13% građana koji vole državu Crnu Goru glasalo za mirne promjene. Neophodna je promjena jednog ukorijenjenog načina vladanja i shvatanja politike. Demontaža hibridnog režima i procesuiranje kriminalnih djelova društva ne smije ugroziti državne i nacionalne interese Crne Gore. Smjenjivost vlasti je neophodna u demokratskim sistemima. Postizborne poruke tri lidera Krivokapića, Bečića i Abazovića ohrabruju. Normalno, bitan je ne samo deklarativan pravac politike nego prvenstveno konkretna činjenja tijesne pobjedničke većine. Crna Gora se mora oporavljati uz pomoć svih njenih građana ne samo nazovi pobjednika nego i onih nazovi poraženih koji se nijesu ogriješili o zakon. Mislim da je dobro za dugoročnu stabilnost da Srbi iz Crne Gore koji uvažavaju njen građanski, sekularni karakter i orijentaciju ka EU ravnopravno sa ostalim narodima preuzmu odgovornost za obnovu i dugotrajan oporavak Crne Gore.

Da li treba biti naivan i ne vidjeti one u Crnoj Gori i van nje koji bi da vrate našu državu unazad u mitomaniju nedosanjanih imperijalnih anticrnogorskih snova – NE.

Program URA-e i ono što su obećali u kampanji obavezuje rukovodstvo URA-e da ne urade ništa suprotno državnim i nacionalnim interesima Crne Gore. Politički Savjet URA-e je iznio svoje viđenje procesa. Formiranje nove vlasti, pogotovo u ovim okolnostima, nije stvar procenata, podjele funkcija i plijena.

Dugoročnost i uspješnost Crne Gore neće obezbijediti ni protagonisti hibridnog režima i kriminalnog feuda ali ni oni koji bi umjesto razvoja ekonomije i pravne države, željni osvete, da oslobađaju Crnu Goru pod zastavama drugih država.

Žarko Rakčević

preuzeto sa portala “Vijesti”

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!