Krivokapić, Bečić i Abazović potpisali sporazum: Nema mijenjanja zastave, himne i grba

Neće se povlačiti priznanje Kosova, omogućićemo učešće manjinskim partijama u vladi bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne. Mi želimo da ono što smo obećali i uradimo. Poštovaćemo evropske standarde i pravila u donošenju zakona i tako će biti donijet i novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, poručio je Krivokapić

Sa konferencije za medije (Foto/Printscreen GP URA)

“Nova demokratska vlast će poštovati Ustav, neće mijenjati grb, zastavu i himnu”, poručili su Krivokapić, Abazović i Bečić, a dio je sporazuma koji su potpisali predstavnici tri koalicije. 

Prioritet nove vlasti biće članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji. Poručuju i da neće biti revanšizma. Lideri tri koalicije, koje su na izborima osvojile potrebnu većinu za formiranje vlade, sporazum su potpisali juče, a predstavili ga danas na konferenciji za novinare.

Lider koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Zdravko Krivokapić, saopštio je da će se držati potpisanog i dodao da je sporazum znak da su krenuli putem koji neće biti promjenjen.

Poručio je i da će odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, unaprijediti saradnju s NATO-om i nastaviti sa reformama neophodnim za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

“Imali smo medijsku blokadu prema zapadu koja je rezultirala ovim našim sporazumom. Ovo je nov odnos u djelovanju partijskih subjekata u Crnoj Gori. Sporazumom smo se obavezali da će nova demokratska vlast odgovorno sprovoditi sve međunarodne priznate obaveze i realizovati sve reforme neophodne za članstvo u EU”, rekao je Krivokapić.

NEĆE BITI POVLAČENJA PRIZANJA KOSOVA

On je istakao da će izvršiti depolitizaciju, da će poštovati Ustav i neće pokretati bilo kakve inicijative koje bi rezultirale promjenom zastave i himne.

“Neće se povlačiti priznanje Kosova, omogućićemo učešće manjinskim partijama u vladi bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne. Mi želimo da ono što smo obećali i uradimo. Poštovaćemo evropske standarde i pravila u donošenju zakona i tako će biti donijet i novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti”, poručio je Krivokapić.

On je rekao da je svaka borba protiv korupcije borba za državu Crnu Goru, prenosi Portal Analitika.

Lider koalicije “Mir je naša nacija”, Aleksa Bečić, kazao je da je ovaj sporazum najbolji odogovor na sve pokušaje “podmetanja i fabrikovanja”.

“Ovo je potvrda da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska i pomiriteljska. Garant smo jačanja i ubrzanja evroatlantskog i evropskog puta. Cilj nam je jačanje građanske Crne Gore”, istakao je Bečić.

On je naglasio da je pred njima postupak konstituisanja nove vlasti.

PORAZ CRNE GORE IZ 90-TIH

Lider koalicije “Crno na bijelo”, Dritan Abazović, saopštio je novinarima da je ovaj sporazum najveće dostignuće u Crnoj Gori u posljednjoj deceniji. Kako je objasnio, sporazum je napravljen na engleskom i njemačkom, a buduća vlada će imati podršku i međunarodne zajednice.

“Ovo je nova stranica u istoriji Crne Gore. Ovim sporazumom je poražena Crna Gora iz 90-ih, a pobjedila je evropska Crna Gora”, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, buduća vlada mora hitno da se posveti ekonomskom stanju u državi. Signal promjena, ističe, treba da stigne i u druge zemlje.

“Signal jedne nove ponude u regionu, osjećaja da građani mogu da vrate svoj suverenitet i vrate stvari nabolje. Čekaju nas veliki problemi i borba proriv korupcije i organizovanog kriminala. Želimo da izađemo iz čeljusti balkanske politike i da probamo nešto novo. Ovo je veliki korak unaprijed”, istakao je Abazović.

On je rekao da su imali razgovore za personalna rješenja u vladi.

“Mislim da ćete biti iznenađeni. Ova vlada treba da bude sve što DPS nije bio”, kazao je on.

Poručio je i da se zaboravi na “stranačenje i uske partijske interese”.

“Bićemo posvećeni svakom građaninu Crne Gore. Mislim da je ovo veliki korak unaprijed, od sjutra moramo da razmišljamo o rješavanju životnih pitanja građana”, rekao je Abazović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!