Nikolaidis: Daka Davidović je kičma koalicije koja će da evropeizuje Crne Goru

Evo kako vidim blisku budućnost – sastaviće koaliciju koja je šizofrena i sastavljena je samo oko toga da se makne Đukanović. U redu, to je završeno, ali sad kad je to završeno, šta veže tu koaliciju, ako se složimo da to nije evropeizacija i demokratizacija, a prilično sam siguran da to nije prioritet Dake Davidovića i Amfilohija Radovića, koji s najvećim gađenjem govori o Evropskoj uniji i evropskoj civilizaciji. Kada to maknemo, šta će ih držati na okupu? Đukanovićevo biračko tijelo će se rasipati, moje je predviđanje da će najmanje od tog biračkog tijela uzeti URA, a najviše crkvena koalicija

Foto: Printscreen/N1

Andrej Nikolaidis, pisac iz Crne Gore, uvjeren je da odlazak s vlasti partije Mile Đukanovića, jednog od najdugovječnijih evropskih vladara, neće donijeti boljitak njegovoj zemlji. Ne zato što idealizuje vlast na odlasku, nego stoga što ne vidi puno dobroga u pobjednicima. Na pitanje šta misli o rezultatima prekjuče održanih izbora, Nikolaidis odgovara:

“MI SMO GOTOVI”

“To je katastrofa. Mi smo gotovi, ova zemlja više ne postoji, samo ljudi nisu obaviješteni. Dosad smo imali kleptokratsku meku diktaturu koja je mila majka u odnosu na ovo”, komentariše Nikolaidis, pa detaljnije analizira omjer suverenističkih partija – onih koje se zalažu za očuvanje nezavisnosti Crne Gore – te prosrpskog bloka bliskog režimu Aleksandra Vučića i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“Zbir glasova suverenističkih partija, jer je i URA koja će praviti koaliciju s ‘crnima’ suverenistička partijam sasvim je solidan – 44 prema 37 odsto. URA će raditi nešto vrlo neuobičajeno, kao članovi European Greens, praviće crno-zelenu koaliciju. Pritom je njihova retorika – mi ćemo sada demokratizovati Crnu Goru i ubrzati put u Evropsku uniju. Dakle, to će raditi u koaliciji čiji je stožer i daleko najjači dio s 33 odsto, a URA ima 5,3 odsto – savez koji su okupili Vučić i Amfilohije. Ne treba biti genije pa shvatiti da u toj koaliciji onaj ko ima pet odsto ne može diktirati politiku onima koji imaju 33 odsto. Ako to pokušaju, koalicija će biti rasturena. Čovjek koji je kičma i glava te crkveno-Vučićeve koalicije je Miodrag Daka Davidović. To je čovjek koji ima nemala iskustva u demokratizaciji i evropeizaciji – bio je Karadžićev ratni ministar u SAO Hercegovina. Nema sumnje da je kompetentan za poslove evropeizacije i demokratizacije, što bi tu moglo poći krivo”, ironičan je Nikolaidis.

IRITANTNI POSTUPAK EVROPSKIH ZELENIH

I nastavlja:

“Izuzetno je iritantno da su evropski zeleni i bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori podržali URA-u u namjeri da pravi crno-zelenu koaliciju. Zanima me je li uobičajena praksa njemačkih zelenih saradnja s ratnim ministrima ratnih zločinaca osuđenih za genocid ili je to, kao Nutella bez lješnika, samo za Balkan. U najmanju ruku sam skeptičan da bi ta koalicija mogla donijeti boljitak ovoj zemlji”.

Uprkos porazu njegove partije, Đukanović i dalje ostaje predsjednik. Pitali smo Nikolaidisa može li prognozirati kako će se razvijati situacija na političkoj sceni.

PRVA DRŽAVA KOJA IZLAZI IZ NATO-A?

“Ne bih isključio mogućnost da se on povuče iz partije i s mjesta predsjednika, što bi značilo nove predsjedničke izbore. Nemam nikakvu insajdersku informaciju, ali to nije nešto što se može isključiti. Evo kako vidim blisku budućnost – sastaviće koaliciju koja je šizofrena i sastavljena je samo oko toga da se makne Đukanović. U redu, to je završeno, ali sad kad je to završeno, šta veže tu koaliciju, ako se složimo da to nije evropeizacija i demokratizacija, a prilično sam siguran da to nije prioritet Dake Davidovića i Amfilohija Radovića, koji s najvećim gađenjem govori o Evropskoj uniji i evropskoj civilizaciji. Kada to maknemo, šta će ih držati na okupu? Đukanovićevo biračko tijelo će se rasipati, moje je predviđanje da će najmanje od tog biračkog tijela uzeti URA, a najviše crkvena koalicija”, govori Nikolaidis.

“U trenutku kada shvate da imaju većinu bez URA-e, a taj trenutak će doći vrlo brzo, jednostavno će je šutnuti, sami osvojiti vlast i nakon toga mogu u ono što crkvenu koaliciju Dake Davidovića zaista zanima, a to je promjena same prirode Crne Gore, koja je po Ustavu građanska država. Oni je vide kao srpsku državu u kojoj, eto, žive drugi narodi, međutim ne i Crnogorci, jer ne priznaju postojanje crnogorske nacije. Zanima ih i izlazak iz NATO pakta, zašta im treba većina u parlamentu da bi mogli raspisati referendum koji će bez problema proći u Crnoj Gori, pa bi Crna Gora mogla biti prva država koja će svojevoljno napustiti NATO. I po mom sudu, ovo što se sada događa vodi ka apsolutnom obustavljanju svih kretanja prema Evropskoj uniji i direktno ka okretanju Srbiji i Rusiji. Ni u čemu drugom crkvena koalicija Dake Davidovića neće učestvovari. U konačnici, to bi vodilo prema nestajanju Crne Gore”, uvjeren je Nikolaidis.

Naznake lošeg smjera vidio je već preksinoć.

“Primijetio sam da su pobjednici vozili kroz albanska naselja po Ulcinju, turirali mašine i ponašali se kao junaci iz Mad Maxa jer su time htjeli nešto da stave do znanja susjedima Albancima, što je takođe zalog multietničke budućnosti Crne Gore”, zaključuje pisac.

Izvor: Al Jazeera i AntenaM

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!