Tramp oštro napao Kamalu Haris: Počela snažno, završila slabo

Tramp je optužio Harisovu da je bila “izuzetno gadna” prema tadašnjem kandidatu za Vrhovni sud, Bretu Kavanu, kada ga je na saslušanju za potvrđivanje postavljenja 2018. ispitivala o otužbama sa seksualno nedolično ponašanje

 

Kamala Haris (Foto: Printscreen)

Predsjednik SAD Donald Tramp nazvao je senatorku Kamalu Haris, vjerovatno partnerku u trci kandidata demokrata za predsjednika SAD Džoa Bajdena, “suparnikom koga svi sanjaju”.

“Kamala Harris je započela snažno” napisao je Tamp na Twitteru, govoreći o preliminarlnim izborima u Demokratskoj stranci, “i završila slabo. Na kraju je pobjegla iz trke uz gotovo nultu podršku”.

Nakon što je izbor Harisove objavljen u petak, Tramp je rekao da je iznenađen što je ona Bajdenov izbor za potpredsjednicu i nazvao trku Harisove za predsjedničku nominaciju neuspjehom.

“Bio sam iznenađen više od bilo čega drugog, jer je tako loše radila… na preliminarnim izborima”, rekao je Tramp u utorak na konferenciji za štampu u Bijeloj kući.

Tramp je optužio Harisovu da je bila “izuzetno gadna” prema tadašnjem kandidatu za Vrhovni sud, Bretu Kavanu, kada ga je na saslušanju za potvrđivanje postavljenja 2018. ispitivala o otužbama sa seksualno nedolično ponašanje.

“Mislio sam da je bila najgadnija, najužasnija, najviše omalovažavajuća u Senatu SAD”, rekao je on.

Trampovo nipodaštavanje Harisove nije različito od njegovih kritika na račun Hilari Klinton, prve žene koja se kandidovala za predsjednicu ispred jedne od glavnih partija, na izborima 2016.

Tramp je takođe nazivao Klintonovu “gadnom” tokom kampanje i retvitovao je post ranije ove godine nazivajući je pogrdnim sleng terminom “skank”.

Njegova kritika Harisove dolazi nakon što su on i njegova ćerka Ivanka Tramp, viša savjetnica Bijele kuće, uplatili višestruke donacije kampanji Harisove za državnog tužioca države Kalifornija između 2011. i 2014, prema podacima Kancelarije državnog sekretara Kalifornije.

Kada su ga reporteri upitali o tim donacijama, Tramp nije odgovorio. Ali, portparolka Trampove kampanje Katrina Pirson rekla je da je Tramp donirao i demokratskim i republikanskim kandidatima “kao privatni biznismen”.

Haris je prva tamnoputa žena koja je izabrana za kandidatkinju za potpredsjednicu u jednoj od velikih partija, podsjeća Ališija Garca, koosnivačica pokreta “Životi crnaca su važni”.

“Za neke aktiviste, važno je to što je crna žena predstavljena ovom kartom. A za druge aktiviste, materija će biti mnogo važnija od simbolike”, rekla je Garca. “Trik izvođenja ljudi na glasanje biće uspješna kombinacija te dvije stvari. Ovo je nevjerovatan momenat, prepun mogućnosti i ja se i dalje nadam da će ova nova objava izaći u susret tom trenutku”.

Izbor Harisove je potvrda rastućeg političkog uticaja obojenih glasača i SAD, tvrdi bivša predsjedavajuća Demokratskog nacionalnog komteta Dona Brazil.

“Džo Bajden je razumio da ovaj istorijski trenutak zahtijeva čvrstog, pametnog i poštovanog slugu javnosti”, rekla je ona.

Članica Kongresa Val Demings, koja je takođe razmatrana za kandidatkinju za potpredsjednicu, među mnogim afroameričkim liderima je koji uviđaju važnost izbora Harisove.

“Vidjeti Afroamerikanku nominovanu po prvi put oživljava moju vjeru u Ameriku, da postoji mjesto za svaku osobu da uspije, bez obzira na to ko je i odakle dolazi”, kaže Demings.

Bivši predsjednik Barak Obama, vjerovatno najpoplarnija figura u Demokratskoj stranci, tvitovao je da je Harisova, druga senatorka Afroamerikanka u američkoj istoriji, “provela karijeru braneći naš Ustav i boreći se za ljude” kojima je potreban pošten pristup, prenosi Glas Amerike.

Nisu, međutim, svi toliko entuzijastični spram Harisove.

Neki politički posmatrači pitaju se da li će njen staž kao državne tužiteljke Kalifornije naškoditi šansama Demokratske stranke da mobilišu mlađe Afroamerikance, Latinose i druge obojene glasače.

“Iako u potpunosti cijenim njen opseg odgovornosti dok je bila u toj ulozi, još mislim da je bila ovlašćena da se više zalaže za manjine i mislim da je to bila zaista propuštena prilika”, rekla je Lindzi Roland, 31 godinu stara Afroamerikanka koja radi kao agentica za nekretnine u Mičigenu.

“Ali apsolutno ću glasati. Imamo previše toga na ulogu. I ja sam kao majka uplašena i samo osjećam da će još četiri godine s ovom administracijom biti katastrofalne.”

Neki vodeći zagovornici reforme krivičnog pravosuđa, uključujući predsjednika “Boja promjene” (Color of Change) Rašada Robinsona, rekli su da će neki glasači preispitivati ulogu Harisove kao tužiteljke, ali da on smatra da je Harisova evoluirala u zagovornicu promjena.

“Ono što cijenim u vezi s njom je to što je bila voljna da sluša i što je bila spremna da zakone stavi iza te evolucije i političke platforme iza te evolucije“, rekao je Robinson.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!