Eksperti o eksploziji u Bejrutu: Krenulo je od skladišta pirotehnike (VIDEO)

Obim štete, od epicentra eksplozije nakon koje je ostao na desetine metara širok krater u bejrutskoj luci, u koji je ušlo more, do prozora raznesenih kilometrima daleko, nalik je eksplozijama amonijum-nitrata – hemijskog jedinjenja koji se koristi kao vještačko đubrivo, ali i kao komponenta eksploziva

Foto: Printscreen/The Guardian

Eksperti na osnovu video-snimaka i posljedica ukazuju da su pirotehnika i amonijum nitrat doveli do velike eksplozije koja je u utorak demolirala luku i teško oštetila glavni grad Libana, Bejrut.

Obim štete, od epicentra eksplozije nakon koje je ostao na desetine metara širok krater u bejrutskoj luci, u koji je ušlo more, do prozora raznesenih kilometrima daleko, nalik je eksplozijama amonijum-nitrata – hemijskog jedinjenja koji se koristi kao vještačko đubrivo, ali i kao komponenta eksploziva.

Međutim, to jedinjenje se obično ne aktivira samo po sebi, a u ovom slučaju je po svoj prilici uzrok bio požar u susjednom skladištu u luci, s pirotehikom.

Na video-snimcima početnih trenutaka katastrofe vide se iskre i svjetlost u dimu koji se diže iz plamena neposredno prije druge, veće eksplozije.

KAO 2,2 KILOTONE TNT-A

To ukazuje na aktiviranje pirotehnike, izjavio je Boaz Hayoun, vlasnik izraelske grupe Tamar, koja sarađuje sa Vladom Izraela u vezi sa bezbjednošću i sertifikovanjem eksploziva.

On je za AP opisao da su se prije velike eksplozije u centru požara vidjele iskre i da se čulo zviždanje i zvuci nalik onima kad se peku kokice, što ukazuje da se prvo zapalila pirotehnika – petarde i rakete za vatromet u obližnjem skladištu, prenosi Beta.

Jeffrey Lewis, ekspert za rakete iz Kalifornije, iznio je sličnu procjenu, rekavši da eksplozija izgleda kao nesrećan slučaj i da je prvo izbio požar prije eksplozije, da se nije radilo o napadu, te da je uobičajeno da požar aktivira eksploziv.

Bijeli oblak koji je pratio razornu eksploziju javlja se u velikim eksplozijama u vlažnim uslovima koje prate jaki bjeličasti udarni talasi sabijenog vazduha.

Potom snimljeni narandžasti oblaci se takođe pojavljuju zbog oslobađanja karbon-dioksida nakon eksplozije nitrata.

Eksperti bi mogli da procijene snagu eksplozije mjereći krater koji je ostao, a koji se na snimcima iz vazduha čini velikim.

Sudeći po veličini kratera i obimu štete širom Bejruta, jačina eksplozije je ekvivalentna detonaciji bar 2,2 kilotone eksploziva TNT, tvrde iz američke privatne analitičke firme za obavještajne podatke Stratfor.

“JEFTINA PIROTEHNIKA NISKOG KVALITETA”

Šta je, međutim, izazvalo požar ostalo je nejasno.

Prije eksplozije, prenosi Al Jazeera, u Bejrutu je vrijeme bilo sunčano, a temperatura uobičajena za to područje.

„Dok su vojni eksplozivi uglavnom sigurni za transport, uobičajena ‘jeftina pirotehnika’, proizvedena u Kini, često je vrlo niskog kvaliteta i može se vrlo lako zapaliti, posebno po vrućem vremenu“, rekao je izraelski ekspert za eksplozive.

„Krajnji rezultat“, dodao je on, “jeste da bi toliko velika eksplozija morala biti posljedica detonacije stotina tona energetski jakog materijala“.

„Nema sumnje da je to definitivno počelo pirotehnikom za vatromet“, rekao je on.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!