Glas Amerike: Tramp planira da zabrani TikTok u SAD

Aplikacija je veoma popularna u Sjedinjenim Državama i širom sveta, a na njoj se ne objavljuju samo zabavni, kratki video formati, već se vode i debate i iznose stavovi o političkim pitanjima kao što su rasna nepravda i predstojeći američki predsednički izbori

Predsjednik Donald Tramp rekao je da namjerava da zabrani aplikaciju TikTok u Sjedinjenim Državama.

Tramp je u petak rekao da bi mogao već u subotu da zabrani popularnu aplikaciju na društvenim mrežama koja je u vlasništvu kineske kompanije.

“Što se tiče TikToka, zabranićemo ga u Sjedinjenim Državama”, rekao je Tramp novinarima uoči odlaska na Floridu i dodao da će verovatno doneti uredbu o zabrani, prenosi Glas Amerike.

Tramp ne podržava sporazum koji bi omogućio nekoj američkoj kompaniji da kupi operacije TikToka u Americi.

Aplikacija je veoma popularna u Sjedinjenim Državama i širom sveta, a na njoj se ne objavljuju samo zabavni, kratki video formati, već se vode i debate i iznose stavovi o političkim pitanjima kao što su rasna nepravda i predstojeći američki predsednički izbori.

Američki zvaničnici zabrinuti su da bi TikTok mogao da bude bezbjednosna prijetnja i da bi kompanija u čijem je vlasništvu, ByteDance, mogla da sa kineskom vladom dijeli podatke o korisnicima.

ByteDance odbacuje te optužbe i tvrdi da se podaci o američkim korisnicima nalaze samo u SAD i u Singapuru.

TikTok je takođe nedavno imenovao bivšeg direktora u kompaniji Dizni Kevina Mejera za svog izvršnog direktora, a taj potez se posmatra kao pokušaj distanciranja od Pekinga.

Sekretar za finansije Stiven Mnučin rekao je ove nedjelje da će Odbor za strane investicije američke vlade (CFIUS) ispitiati TokTok.

Odbor djeluje u okviru Sekretarijata za finansije i nadzire strane investicije i potencijalne bezbjednosne prijetnje. Može da natera kompanije da odustanu od dogovora ili uvedu druge mjere ako se procijeni da je to neophodno za nacionalnu bezbjednost.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!